lördag 28 december 2013

Jullovstips 2 - Smurfarna 2

Ett till jullovstips när det gäller film på bio just nu är Smurfarna 2. För två år sedan kom filmen Smurfarna som spelfilm med animerade smurfar men riktiga skådespelare. I den första filmen hamnade smurfarna i New York där de träffade paret Patrick och Grace som blev vänner med smurfarna. Då var Grace gravid och i slutet av filmen kom sonen som fick namnet Blå.
Jullovstips: Smurfarna 2 . Bild lånad av www.sf.se
När den andra filmen börjar har Blå hunnit bli några år gammal. Allt är frid och fröjd hos smurfarna och Smurfans födelsedag ska firas. Men Smurfan börjar tänka tillbaka på hur hon egentligen kom till smurfarna. Hon skapades av Gargamel och var från början tänkt att bli en ond smurf, men så välkomnades hon av smurfarna och blev en av dem, en blå riktig smurf, genom en magisk formel skapad av Gammelsmurfen.

Den onde Gargamel livnär sig numera på trollerishower i Paris där han åstadkommer fantastiska trick med hjälp av sin blå smurfessens. Men han behöver mer och försöker därför skapa en oändlig mängd smurfar som han kan extrahera essens ur. Han har skapat grå smurfar, som kallas busar. För att kunna göra dem till riktiga blå smurfar och därmed kunna pressa essens ur dem, behöver Gargamel Gammelsmurfens hemliga recept. Han skickar in busarna i smurfarnas värld och där börjar äventyret.

Eftersom Gargamel bor i Paris hamnar smurfarna, men även Patrick, Grace, Blå samt Patricks styvfar Victor i Paris. Det är action nästan hela tiden och högt tempo. Patrick och smurfarna börjar fundera mycket på Far-son/dotter-relationer och det är ett genomgående tema i filmen.

Jag ska inte avslöja handlingen i denna film men tyckte att den hängde ihop ganska bra.  Smurfarna är charmiga och så även paret Grace och Patrick. En film som utspelar sig i Paris är aldrig fel och eftersom det är full fart hela tiden känns filmen underhållande. Inga sega transportsträckor men heller inte någon riktigt nyskapande story.

Den första smurffilmen var bättre tyckte vår familj. Den andra filmen är helt OK som jullovsfilm men kanske inte så mycket mer. När jag frågade sonen, 8 år, om vilken film han gillade bäst av Smurfarna 2 och Turbo så rekommenderar han Smurfarna 2.

Tips:
Skippa 3D-föreställningarna även för denna film om ni vill spara några kronor. Jag är inget fan av 3D generellt sett men i Smurfarna 2 fanns verkligen inte många 3D-effekter som skulle kunna göra att den extra 3D-kostnaden och besväret med glasögon är motiverat.

Glöm heller inte att gå med i SF:s Bioklubben, lönar sig direkt och fungerar perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar