torsdag 19 december 2013

Älvsjö konditori

Älvsjö konditori  ligger, vilket man kan gissa av namnet, i Älvsjö strax söder om Stockholm. Här hittar man Stockholms officiellt godaste semlor. Älvsjö konditori vann 2013 års semmeltävling arrangerad av
Stockholms bagare & konditorer i samarbete med Historiska Museet.

Älvsjö konditori
Nu är det inte semmeltider, utan jul. Älvsjö konditori har emellertid alltid fantastiskt gott fikabröd som gör att kunderna vallfärdar från alla delar av Stockholm. Sedan hösten 2009 har Älvsjö konditori utökats med en stor cafédel en trappa upp. Här finns sköna sittmöbler, akvarium, wi-fi och såklart ett frestande utbud av kakor, bakelser, sallader och smörgåsar m.m.
Vackra julpepparkakor från Älvsjö konditori

"Superägigt" julfika
Vi bjöd barnen på överraskningsjulfika efter skolan ganska nyligen och av barnen fick Älvsjö konditori omdömet "superägigt". Förutom bakverken uppskattades de stora sköna kuddarna man kan sitta på i mitten av caféet. Den fina gröna mattan fick barnen att känna sig så hemma att de till och med tog av sig skorna och vandrade omkring i strumplästen.
Grönt dominerar inredningen på Älvsjö konditori
Avkopplande akvarium att titta på


Vad rekommenderas?
Vad är godast på Älvsjö konditori? Allt, skulle jag vilja säga. Dovrekakan, en sorts bullkrans/kaka med mandel och mycket smör, lite åt toscahållet, är ett av Älvsjö konditoris mest kända bakverk. Semlorna rekommenderas såklart när det är säsong. Minibiskvier och chokladbiskvier med läckra spröda men ändå lite sega mandelbottnar och luftig chokladmoussekräm. Solbullar, d.v.s. vetebullar med gul vaniljkräm i, när de finns i sortimentet. Mazarinerna rekommenderas också.

Cafédisk på Älvsjö konditori

Bakverk på Älvsjö konditori. Underbara biskvier högst upp till vänster i bild
 Vill man äta så är både sallader och smörgåsar extremt fräscha. Alltid med någon extra ingrediens som gör salladen oväntat knaprig eller en röra som förhöjer hela smakupplevelsen. Jag brukar ta hälsotallriken som bl.a, innehåller avokado, bulgur, hummus, majs, sallad, ärtskott, oliver, god röra, keso m.m. Till denna får man välja på varmrökt eller kallrökt lax, räkor, kräftstjärtar, kyckling, räkor och säkert något mer tillbehör som jag inte minns för tillfället. Kaffe eller te på maten samt "minidopp", (ett litet bakverk), smör och bröd ingår.
Delar av cafémeny, Älvsjö konditori

Barnvänlighet
Caféet har barnstolar. Det finns en stor och fräsch toalett med ett roligt lysande handtag som blir rött när man låser inifrån och annars lyser grönt. Mina barn älskade toaletten bara för handtagets skull.

Det finns mikro att värma barnmat i, samt även små plastskålar och plastbestick i barndesign. Barnvagn kan man ställa under trappan på nedervåningen om man frågar snällt. Sommartid kan man låsa fast vagnen utanför vid uteserveringen eller strax bredvid. Det är lite meckigt att få ned barnvagn för trappan till konditoriet så fråga först om det finns plats innan du börjar kånka barnvagn.

Hitta hit
Älvsjö konditori ligger på gångavstånd från Älvsjö pendeltågsstation. Gå av mot Älvsjö centrum, inte mot mässan, och ta sikte på biblioteket och fortsätt sedan över den stora vägen med en rondell. Sedan ser man Älvsjö konditori på höger sida av Johan Skyttes väg.

Med bil kör man till Älvsjö centrum. Det går att parkera på båda sidor av vägen vid Älvsjö konditori men kommer man i rusningstrafik är det rätt fullt. Då får man parkera på infartsparkeringen i närheten eller på en mindre villagata.

Öppettider
Älvsjö konditori är öppet:
Måndag-fredag 7-18
Lördag 8-14

Tips och rekommendationer
På lunchen är det ganska mycket folk då det är många som köper med sig take away-lunch eller eftermiddagsfika till arbetsplatsen.

Ett minus för Älvsjö konditori är att de inte är så bra på allergier. Är man t.ex. mjölkproteinallergisk är fikabrödsutbudet precis noll. Hälsotallriken fungerar om man avlägsnar keso och röra. Säkert några sallader också men tyvärr finns inte ett enda mjölkfritt bakverk. Inte heller sojamjölk eller liknande att ha i kaffet. Frågar man om det är mjölk i ett bakverk så kan man få svaret "ingen aning".

Ett annat minus är att Älvsjö konditori går så pass bra att de har råd att ha lång sommarsemester och därmed sommarstängt en längre period. Öppettiderna på helgerna är heller inte jättegenerösa men som kund är det lätt att ha överseende. Har man en gång provat ett bakverk från Älvsjö konditori är man fast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar