onsdag 29 maj 2013

Skansenakvariet

Skansenakvariet
Skansenakvariet är ett ställe som man ofta hoppar över när man besöker Skansen. Men för någon månad sedan åkte jag och sexåringen till Skansenakvariet eftersom han är extremt intresserad av ödlor just nu.






Hitta till Skansenakvariet
Skansenakvariet ligger inne på Skansen, d.v.s. på Djurgården. Hit åker man allra lättast kommunalt med först t-bana eller pendeltåg till T-Centralen och därefter spårvagn. 

Entré och öppettider
Skansenakvariet har enligt hemsidan öppet kl. 10-17 på vardagar och 10-18 på helgerna. Entrépris till Skansenakvariet är 100 kr för vuxna och 60 kr barn från 6 år. Men det går inte att gå in på bara Skansenakvariet eftersom detta ligger inne på Skansenområdet. Därför krävs även entréavgift till Skansen, ytterligare 110 kr för vuxna och 60 kr för barn.

Totalt inträde till Skansenakvariet blir därför 210 kr för vuxna och 120 kr för barn.

Barnvänlighet
Inne på Skansenakvariet såg jag ett flertal barnvagnar, så jag antar att det är tillåtet att ta med sig barnvagnar in. Det går att komma åt alla ställen utom lemurinhägnaden. Små barn kan se nästan överallt i Skansenakvariet eftersom montrar/burar går ända ned till golvet.

Amningsrum/skötrum provade vi inte men toaletter finns lite här och var på Skansen, om än inte så fräscha tyvärr.

Djur på Skansenakvariet
Eftersom det heter "akvarium" kan man tro att det mest finns fiskar på Skansenakvariet, men så är inte fallet. Här finns även apor, råttor, ekorrar, sköldpaddor, krokodiler, ormar, grodor, fåglar, spindlar och inte minst gulliga sällskapliga lemurer. Tillräckligt med djur för att trötta ut både en glad sexåring och en vuxen.

Apor
Den första delen av besöket på Skansenakvariet innebär en träff med ett antal olika söta apor. De pyttesmå dvärgsilkesaporna är Skansenakvariets mest välkända figurer. De är verkligen jättesöta. Men även sengångare, lejontamariner och andra söta apor och djur är roliga att titta på. Alla apor klättrar runt i stora glasburar, med glas från golv till tak så att även barn ser bra. Man kommer riktigt nära aporna även om det är glas emellan.


Lemurer
Lemurerna (som kung Julian i filmen "Madagaskar") håller hus utomhus i en stor inhägnad där man går mitt bland lemurerna, utan staket eller glas emellan. I princip skulle man kunna plocka upp en lemur i famnen även om det inte är tillåtet. Det är riktigt roligt att se de gulliga lemurerna sitta och sola sig bara en meter ifrån besökarna, eller t.o.m. ovanför besökarna i ett träd. Helt klart värt ett besök bara för lemurernas skull!

I like to move it move it...I like to move it move it

Reptiler och fåglar
När man sett sig mätt på lemurerna kommer man in i ett rum fullt av ormar, grodor och ödlor. Inom glas såklart. Det finns bl.a. en rolig kameleont, giftiga pilgiftsgrodor, en gilaödla och många läskiga ormar. I taket flyger som bonus ett antal stora färgglada papegojor.

Hey, that looks like Randall. Randall's your monster!


Ekorrar och råttor
Efter reptilerna kommer några stora montrar med jordekorrar, som sitter på en stor sköldpadda, och råttor som befinner sig i en gammaldags stadsmiljö. Också roligt att titta på, särskilt för Alvin och Gänget-fans. Låter kanske konstigt att referera till animerade barnfilmer men det är så mina stadsbarn brukar komma i kontakt med djur för första gången....

Aaalviiin!

Fiskar och vattendjur
I den allra största hallen finns massor av akvarier med tropiska vackra fiskar. Här finns även krokodiler, sjöborrar, sköldpaddor och en del andra djur. I slutet av hallen finns ett jättestort akvarium med så många olika färgglada fiskar att man hela tiden upptäcker nya. Det finns en skön bänk att vila sig på så att man kan sitta och titta på fiskarna länge och samla kraft inför det sista rummet.






Klapp- och kramhörnan
I det sista rummet på Skansenakvariet finns klapp- och kramhörnan. Här kan man titta och känna på stora håriga fågelspindlar och ormar. I klapp- och kramhörnan finns ständigt personal som hanterar både orm och spindel varsamt så att både besökare och djur är skyddade. Jag klappade ormen men inte spindeln. Sexåringen sa att han inte ville klappa något alls.

Souvenirbutik
I Skansenakvariets souvenirbutik kan man handla allt ifrån små glittriga smådjur i plast till stora fina välgjorda mjukdjur. Det fanns också en del godis att köpa. Min sexåring valde en stor fin mjukdjursorm som var riktigt gosig.

Vad vi tyckte om Skansenakvariet
Trots att det blir en slant för att komma in på akvariet känns det helt klart prisvärt. Det finns många olika djur att titta på och akvariet känns modernt och välgjort. En riktig helgjuten upplevelse för en sexåring och även för en vuxen. Särskilt lemurerna blev en favorit!

 
 

2 kommentarer:

  1. Vilket fint initiativ till blogg du har startat!
    Fina och välgjorda recensioner!
    Nu bor jag söderut och lär bli kvar här (det är 15 år sedan jag lämnade Stockholm). Men du fick mig verkligen att längta efter allt Stockholm har att erbjuda i musei-väg...

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, Stockholm har verkligen många roliga museer. Vi utnyttjar nöjesutbudet ofta och har samlat på oss både en stor mängd erfarenheter och foton under årens lopp.m

    Låter härligt att bo söderut också, med bättre väder och kanske nära till vacker natur och stränder.

    SvaraRadera