tisdag 28 maj 2013

Fjärilshuset Hagaparken

Idag har jag, bebis och sexåring varit på besök i Fjärilshuset. Fjärilshuset är en favorit för hela familjen.

I Fjärilshuset är huvudattraktionen fjärilar, men växthusen inrymmer även en hel del andra djur. Sköldpaddor, exotiska fiskar, fåglar, ödlor, grodor, spindlar och sniglar finns också att beskåda.

Var ligger Fjärilshuset?
Fjärilshuset ligger i Hagaparken och dit tar man sig lätt med bil eller med SL till t.ex. Solna station och åker buss. På Fjärilshusets hemsida finns fullständig vägbeskrivning. Vi valde att ta bil och parkerade precis vid infarten till parken.

Entreavgift och öppettider
Öppettider just nu, våren/sommaren 2013 är kl. 10 - 17. För vuxna kostar det 110:- och för barn 4-15 år 50:-

Ett besök på Fjärilshuset, rum för rum
Fjärilshuset består av flera växthus som sitter ihop med varandra. Ingång, café samt souvenirshop ligger i det första växthuset. Souvenirshopen kan nås från entrén, vilket är strategiskt eftersom barnen hinner ta sig en titt i shopen medan vi föräldrar står i kö för att betala inträde.

Växthus med tropiska växter, fiskar och sköldpaddor
Väl inne kommer man till ett stort behagligt varmt växthus med tropiska växter, vacker sten- och grusträdgård och ett gäng sköldpaddor att titta på. Sköldpaddornas lilla bås är i glas från golvet och upp så att även små barn ser ordentligt. Sköldpaddorna såg ut att trivas. En åt sallad med god aptit, en annan rörde nyfiket på huvudet och tittade på oss besökare. En tredje var långt ute på upptäcktsfärd i sanden.





Växthus med fjärilar, fiskar, fåglar, spindlar, sniglar, grodor och ödlor
Efter att ha spanat på sköldpaddor och pillat lite med grus på marken gick vi in i det största och varmaste växthuset där alla fjärilar finns. Här slår värmen och fukten emot en så fort man kommer in. Det är förbjudet att fotografera med blixt. Alla vackra blommor och djur inbjuder verkligen till fotografering men. det är inte helt lätt i den enorma fuktigheten att få foton som inte är dimmiga!



I fjärilsväxthuset flyger stora fjärilar omkring helt fritt och dyker upp lite var och när som helst. En liten kille sprang förbi oss och ropade "akta, du får inte stöta till mig, de sitter på tröjan". Han hade två stora färgglada riktiga fjärilar på sin t-shirt!

Förutom alla fjärilar finns här en stor fiskdamm, med fiskar som bits. Fiskarna såg lite läskiga ut för mig som vuxen också. Stora läskiga spröt/morrhår och STORA fiskar!


Fjärilshuset har ett jättefint terrarium med tre stora ödlor, dabbagamer. Liksom sköldpaddorna bjöd ödlorna på underhållning. Vankade omkring, åt och lapade vatten.



I en stor fågelbur finns en massa olika sorters papegojor. Nära fåglarna kan man titta på sniglar, en hårig fågelspindel och giftiga grodor.

Mer fiskar
Efter de farliga fiskarna i fjärilsrummet kom vi till en stor tank med guldfiskar (eller karpar?) där man faktiskt fick, eller i alla fall kunde, sticka ner fingrarna. Min sexåring var mest intresserad av att fotografera fiskarna.

Det aktiva sköldpaddsgänget fick sig en sista titt innan vi gick vidare ut till shopen/kassan. Bakom shopen finns akvarier med clownfiskar och pyttepyttesmå sjöstjärnor.
















Souvenirshop
I souvenirshopen finns massor av saker som små barn vill ha. Såpbubblesvärd, plastdjur, gosedjur, prinsessfigurer, ringar, klistermärken....Tyvärr känns större delen av sortimentet rätt plastigt. Jag hade gärna sett att man tog tillvara barnens djurintresse och kanske sålde lite mer kvalitetssaker. Eller ännu hellre saker från t.ex. WWF så att man kan hjälpa till att bevara regnskogen.



Café
Vi avslutade vårt besök i cafeet. Om souvenirshopen är sådär så är cafeet desto bättre. Det finns massor av godsaker för både vuxna och barn. Goda hemgjorda bakverk och många fräscha, lite annorlunda mackor och sallader. Till barn finns bl.a. pannkakor eller köttbullar. Vi åt laxsallad resp. pannkakor. Idag var det så fint väder att vi satt ute i vackra rottingmöbler i små öppna tält i trädgården. Sämre dagar kan man sitta inne i det tropiskt dekorerade cafeet.

Sammanfattning
Fjärilshuset är en riktig höjdare för både barn och vuxna. Man får verkligen se fjärilar på nära håll. Man har tänkt på barn när man designat museet. Fisktankar och sköldpaddsbås har glas ned till golvet. Även burar med grodor, sniglar m.m. är i barnhöjd. Frukt och blommor är placerade på pinnar lite här och var för att locka till sig fjärilar. Även dessa platser ser ut att vara valda med tanke på barn.

Cafeet är värt ett besök i sig självt, men souvenirshoppen är inte i samma klass. Gör inte så mycket i och för sig, helhetsintrycket är fortfarande toppenbra.

Barnvagnar och bekvämlighet
Idag hade jag inte barnvagn utan bil och bärsele till bebisen. Det fanns dock en uppmärkt barnvagnsparkering precis utanför. Man bör nog ha med eget lås. Det går inte att köra barnvagn inne i växthusen p.g.a. ojämnt underlag, att det är smalt på vissa ställen och inte minst mycket folk.
Barnvänlig mat för större barn finns i cafeet och de skulle säkert kunna värma barnmat om det är så.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar