torsdag 30 maj 2013

Arla Kosläpp

Nu i dagarna är det dags för Arlas årliga kosläpp. Tyvärr är det för sent att anmäla sig för i år men inför nästa år kan ett kosläpp vara kul att se. Platserna till kosläpp tar slut fort så det gäller att vara på hugget.

Vi var på kosläpp på Björksättra gård i Huddinge i maj förra året. I förhandsinformationen från Arla stod att man inte skulle ta sig dit med bil eftersom det inte fanns parkeringsmöjligheter på gården eller längs vägen. Arla hade abonnerat en stor mängd bussar som gick från Huddinge pendeltågsstation med gott om plats för alla inbokade besökare.

Ändå blev det trafikkaos när vi kom fram eftersom många besökare inte hade brytt sig om att det inte gick att parkera utan parkerade mitt på 70-vägen och började baxa ut barnvagnar ur bilarna.

Kosläppsprogram
Vi följde strömmen av besökare mot Björksättra gård. Det var lite väl mycket folk för att det skulle vara riktigt trevligt, vi fick i princip gå i kö. Arla hade ordnat en tipspromenad men den hade nog varit svår att gå om man samtidigt skulle följa med strömmen.

Alla besökare bjöds på kanelbulle samt en 3dl-förpackning med mjölk.

Bild lånad av www.arla.se

Vi satte oss i en backe med utsikt över ladugården och hagen där kosläppet skulle ske. Även här var det jobbigt med mycket folk. Alla barnvagnar tog plats och för att kunna hålla en plats där man såg ordentligt blev man tvungen att sätta sig mycket tidigt och vänta tills kosläppet skulle börja.

Måånga barnvagnar och en pålitlig buss i bakgrunden

Våra barn blev lite rastlösa men som tur var fanns en skog precis bakom oss som de kunde härja i.

Till slut släpptes de ystra korna ut till åskådarnas jubel. Det var oväntat roligt att se en ko hoppa, inte något man annars ser i hagarna. De verkligen studsade omkring och buffade på varandra och såg väldigt roliga ut.

 

Glada hoppande kossor

Efter några minuters ko-skådning började vi ta oss tillbaka mot bussarna eftersom vi hade en tid att passa senare på dagen. Annars hade man säkert kunnat stanna kvar och ta sig en titt på gården. Bussarna tillbaka till Huddinge fungerade smidigt, förutom att de blev tvungna att baxa sig igenom raderna av felparkerade personbilar.

Rekommendation
Kosläpp är definitivt värt att gå på, det är roligt att ha sett det en gång men jag tror inte att det blir någon årlig tradition för oss. Det var lite för många besökare på plats. Arla skulle kanske vinna på att tillåta lite färre besökare, det är jobbigt att gå i kö och jobbigt för små barn att vänta så länge. Kanelbullarna och mjölken var goda men den långa väntan hade nästan krävt att man hade egen matsäck med sig.

Nu när jag skriver detta inlägg kom sexåringen förbi och sa att kosläpp var roligt. "För man fick kanelbulle och mjölk" var den första kommentaren. Men det var även "kul att se de där racingkorna" så från en sexåring fick kosläppet ett bra betyg.

Tips
Ta med egen matsäck och en skön filt att sitta på. Väntan på de hoppande korna är lång.
Ta absolut inte bilen. Man får plats på bussarna och det går inte att parkera.
Undvik barnvagn om det är möjligt, bärsele rekommenderas då hellre.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar