onsdag 29 maj 2013

Kakslottet Taxinge Slott

Ett utflyktsmål som kanske inte är det sundaste, men som fungerar för både barn och vuxna är  Taxinge slott, som vi besökte i helgen.

Taxinge slott har hemsidesadressen www.kakslottet.se och lever definitivt upp till namnet. Här finns kakor, tårtor, pajer och smörgåsar och en hel massa annat gott. De har en meny över alla bakverk på hemsidan.

Hitta
Vi åkte bil till Taxinge, som ligger i Sörmland utanför Nykvarn. Det är lätt att ta sig dit på E4 söderut, ca 6 mil från centrala Stockholm. Det finns en stor parkering uppe vid slottet och ännu en stor parkering nere vid strandängen, också nära slottet. Det går även att åka buss till Taxinge från Södertälje.

Kak- och tårtbuffé
Inne i det vackra slottet finns en stor kak- och tårtbuffé som inte gör någon besviken. Man får dock betala för varje bakverk man tar, det är inget fast all-you-can-eat-pris. Riktiga bufféfantaster kanske blir besvikna på detta, men det är klokt att inte frossa och det blir inte så dyrt ändå om man köper 3-4 bakverk. Mer klarar man inte att äta!

Min taktik brukar vara att spana in alla skyltar på bakverken och bestämma mig för en eller två saker som verkar godast och därefter, om jag fortfarande skulle vara sugen, köpa något mer. Men ögat vill oftast ha mer än vad magen orkar med. Det är ett nöje att bara titta på den stora buffén.

Till barn finns det gott om bakverk. Kanelbullar, chokladbollar och småkakor är klassiker som även faller lite mer kräsna barn i smaken.




Smörgåsar och mat
Råkar man vara hungrig innan man frossar i sötsaker så har caféet också smörgåsar och pajer. Pannkakor finns till barn, även om det kanske också hamnar ganska nära kategorin sötsaker.

Slottsmiljö
Just när vi var på Taxinge var det riktigt ruskigt väder. Samtliga platser inomhus i det lite mörka men ombonade slottscaféet var upptagna. Som tur var fanns ett stort tält utomhus som skyddade väl mot regnet och gav lite trädgårdsfestkänsla.

Själva slottet är också mycket vackert, gult med flyglar, beläget högt uppe på en udde med vatten runtomkring. Runt slottet finns stora parker med växtlabyrinter och planteringar som är värda att titta på en dag med vackrare väder.

Vad åt vi?
Bebisen åt bara mjölk såklart, men de andra två barnen åt varsin chokladboll, ena barnet klämde också i sig drömrulltårta och en chokladsnitt. Det andra barnet fastnade för en smörig och sockrig bulle som dock dömdes ut som "för stark" av okänd anledning. Bullen ersattes med en kanelbulle som faktiskt också var ganska stark, mycket kanel.

Vi vuxna åt en chokladmoussetårta som kunde haft lite starkare chokladsmak på moussen. Vi delade även en kladdkaka med grädde som var ljuvligt kladdig och farligt god. Plus en päronbiskvi med smörkräm. Den var inte jättegod tyckte jag, men maken gillade den. En liten syltkaka fanns på min tallrik också men vart den tog vägen vet jag faktiskt inte. Någon i sällskapet åt upp den, inte jag!



Mer att göra runt slottet
I helgen var det som sagt riktigt skräpväder men barnen roade sig ändå på lekplatsen intill ända tills de var genomblöta från topp till tå.

Vid tidigare besök har vi promenerat i slottsparkerna, spelat fotboll på den jättestora ängen som finns nedanför slottet och doppat fötterna i vattnet vid det stora strandbadet som ligger nedanför. Det är säkert väldigt fint att bada där på somrarna.

I flyglarna finns små butiker med inredning och kläder. Det finns också lite djur i hagar runt slottet, roligt för små barn.

Bra utflyktsmål
Taxinge "kakslottet" är ett härligt utflyktsmål för alla, från bebis till 100-åringar. Kakbuffén är fantastisk och cafémiljön riktigt härlig. Omgivningarna är vackra och det är härligt att bara vara där.
Vill man snåla så kan man åka dit och ha med sig egen picknick på ängen och bada och titta på slottets omgivningar. Men får barnen en endaste blick på kakbuffén är det kört....

Det går fint att komma till slottet med både rullstol och barnvagn. Det finns fräscha toaletter i slottet men annars alltid någonstans att gå undan för amning eller blöjbyte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar