söndag 25 oktober 2015

Sponsrad video: Croatia – full of life

För inte alls länge sedan, i september, var jag i Kroatien för första gången. Det var en jobbresa som förde mig dit. Jag har hört om flera vänner och bekanta som varit i Kroatien tidigare men vår familj har ännu inte varit där. Min jobbresa till Kroatien gjorde mig riktigt sugen på att åka tillbaka och ta med familjen.


Eftersom jag var där i september var det inte jättevarmt men medelhavskänslan kom fram så fort solen tittade fram. Vi var i Opatija, en ort vid Kvarnerbukten, som är som Kroatiens "Riviera". Denna bukt ligger ganska nära Italien och tydliga italienska influenser kunde ses i arkitekturen. Fantastiska gamla pampiga villor i medelhavsstil med utsmyckningar, pelare och statyer, omgivna av vackra trädgårdar med palmer.
Opatija, Kroatien, egen bild


















Kuststräckan var helt fantastisk. Längs kilometerlånga sträckor av blått hav hade det gjorts iordning otroliga strandpromenader. Stenlagda, försedda med vackra lyktor, ibland portaler av sten och framförallt badmöjligheter överallt. Ibland kom man förbi stränder, men på de flesta ställen fanns små ytor iordninggjorda med badstegar rakt ner i det klara vattnet. Vi badade på jobbresan. Inte jättevarmt men superskönt, som sagt jätteklart blått vatten.



Strandpromenad Kvarnerbukten Opatija, september



















Turistvänligheten har hunnit till Kroatien, inte på ett lika överdådigt, plastigt sätt som på vissa överexploaterade orter i Medelhavet utan på ett lagom mysigt sätt. Små strandbarer, glasscaféer, restauranger och små shoppar med souvenirer i form av bl.a. lavendel. Kaffet var supergott, man märkte som sagt närheten till Italien. Överallt längs strandvägen fanns härliga fiskrestauranger och även grillrestauranger med cevapici, pleskavica och andra kroatiska specialiteter.

Grymt goda pleskavica, Kroatien



















De städer vi besökte låg dramatiskt på stora bergssluttningar ned mot havet vilket gjorde att det fanns gott om vidunderliga utsiktsplatser. Då hade vi nog ändå inte sett de vackraste delarna av Kroatien. Det finns två öar, Brac och Hvar, som ska vara riktigt familjevänliga.


Kroatien överraskade mig verkligen positivt och jag fick verkligen mersmak. Det känns som en ännu lite dold pärla med massor av drivkraft. Landet håller fortfarande på att byggas upp efter Jugoslavienkriget, men man har hunnit jättelångt så det är inget man känner av. Det enda man märker är att vägarna är supernya och lätta att köra på och att det finns en spirande positiv, ungdomlig anda.


Så åk till Kroatien, det funderar vi själva på att göra nästa sommar!




















Detta är ett sponsrat inlägg

1 kommentar:

  1. Pinned Tintled Titanium nose hoop with 100% Ultralight
    The titanium oxide is lightweight how strong is titanium and has a good nier titanium alloy amount titanium hoop earrings of shelf life. The rubber is not an titanium knee replacement exact match to other bottles grade 23 titanium but very smooth and

    SvaraRadera