lördag 29 augusti 2015

Tom Tits Experiment i Södertälje

Tom Tits experiment i Södertälje är ett stort hus fullt av just experiment att prova. Det kan inte riktigt kallas museum även om det finns en del utställningar om t.ex. människokroppen. Hela huset är interaktivt med många roliga saker att trycka på, lyfta, köra, klättra på och rulla.  Tom Tits är en riktig barnklassiker om man bor i Stockholmsområdet. Det är omöjligt att ha tråkigt här, både för vuxna och för barn. 
Tom Tits passar att besöka både en regnig dag då det finns massor att göra inomhus.  Inomhus finns fyra våningar med olika teman på varje våning.  Är det uppehåll kan man även experimentera i den stora fina parken utanför huset.
Inomhus: Ljus och vatten  

På plan 1 kan man leka med ljus och vatten. Blåsa såpbubblor, klättra på en lysande klättervägg, leka med färger, speglar och värmekameror. På plan 2 kan man spana in en vattentrappa, vandra i en spegellabyrint, köra "sköldpaddor" som är roliga små cyklar. Luftströmmar ger roliga experiment som en svävande jordklotsboll, luftvirvlar och en luftorgel. Vi provade också mindball där en boll styrs med hjälp av tankekraft. 

Spegellabyrint på Tom Tits Experiment


Häftiga fäger i spegellabyrinten på Tom Tits






















Ljusexperiment med värmekamera, Tom Tits Experiment









Lysande klättervägg på Tom Tits i Södertälje



Mindball - styr en boll med tankekraft



Hjärnornas kamp på Tom Tits i Södertälje 
















På plan 3 finns inte lika mycket praktiska experiment men däremot olika synvillor. Här finns också en snygg föreläsningssal med stolar placerade och uppmärkta efter periodiska systemet. Kanske inte så kul för barn men trevligt för vuxna konferensgäster som är vetenskapsintresserade.
Inomhus: Kroppen
På plan 4 handlar allt om kroppen.  Här kan man se modeller av fötter, armar, torso, skallen m.m. Självklart kan man även testa olika förmågor hos sin egen kropp, t.ex. hur  mycket luft man kan blåsa ut ur sina lungor, hur bra hörsel man har och tävla i roddmaskiner. En väldigt rolig sak är skrikometern där man kan tävla med sina familjemedlemmar eller vänner i att skrika så högt och starkt man kan. Det är roligt att se vuxna människor släppa loss helt och bara tokvråla.  Är man blyg vinner man ingen skrikometertävling J

Det finns också en rutschkana från plan 4 som går på utsidan av fasaden. Jag har inte provat den själv men barnen gav den betyget "lagom läskig".  

Cykelexperiment på plan 4, Tom Tits Experiment, Södertälje
Roddträning på Tom Tits Experiment



Utomhus: Parken
När vi besökte Tom Tits regnade det så vi var inte ute i parken men vid tidigare besök har vi provat experiment utomhus också. Absolut roligast och vildast är Robocoastern, en sorts berg- och dalbana för två, placerad på en robotarm. Man får välja vilken nivå man vill köra på. När jag åkte valde vi en ganska låg nivå, nr 3 av 5, men rackarns vad det gick. Man slängs runt hit och dit och upp och ner i en galen färd som får en att gapskratta. Denna robocoaster är kanske inte något för de minsta barnen men definitivt för alla som gillar berg- och dalbanor och inte har lätt för att må illa. Har ingen bra bild så jag lånar av Tom Tits:

Robocoaster, bild lånad av Tom Tits Experiment










Föreställningar

Under dagtid har TomTits också olika föreställningar för barn. Vi tittade på en trollkarlsföreställning som var ganska kul men inget jättespeciellt.

Trolleriföreställning på Tom Tits








Café och shop

Tom Tits har ett bra café med ekologiskt utbud. Man sitter mitt i utställningen vilket är både bra och dåligt. Roligt att det finns mycket att titta på men barn med myror i brallan kan ha svårt att sitta still och äta upp dyrfikat  för att sedan bli hungriga 20 minuter senare. Tom Tits har också en stor lunchbuffé som åtminstone för några år sedan var riktigt trevlig.
Ekologiskt fika på Tom Tits












Shopen är också ett trevligt inslag med leksaker med vetenskapstema. Här finns roliga souvenirer och även bra och inte jättedyra presentmöjligheter. Tips är att bunkra inför födelsedagskalas för klasskompisarna när man snabbt ska fixa fram en bra ta-med-present.
Många roliga böcker i Tom Tits shop














Omdöme

Tom Tits är kul, det finns verkligen mycket att göra och hela huset har en Mulle Meck-anda över sig med sin tegelfasad, gamla trappor och vackra lokaler.  En liten negativ kommentar måste sägas. Tyvärr konstaterade vi att experimenthuset blivit sämre på senare år. Det var många experiment som inte fungerade, det fanns inga vidare instruktioner eller förklaringar att läsa heller. Dessutom var kösystemet ur funktion. Det blev kaosartade köer överallt och ingen på Tom Tits styrde upp detta, vilket hade behövts.

Hitta hit, öppettider och priser

Åk pendeltåg till Södertälje C (inte Södertälje hamn). Därefter tar det ca 10-15 minuter att promenera rakt igenom centrala Södertälje tills man ser det stora tegelhuset. Det går också bra att ta bilen även om det kan vara lite klurigt att hitta parkeringsplatser i Södertälje. Även om det finns många p-platser så är det ofta fullt.

Priser är 225 kr för vuxna och 175 kr för barn (3-14 år) under högsäsong/sommar och 189 resp. 149 kr under lågsäsong. 

Tom Tits Experiment har öppet 10-18 på helger samt nu under hösten onsdag- fredag 10-17. På måndagar är det stängt så att Södertäljes skolbarn kan komma dit. 

Tom Tits med småbarn?

Tom Tits funkar för småbarn också. Det finns hiss i huset så att man får med sig barnvagn och små barn kan tycka att det är kul med bollar och vattenexperiment. Dock kan det gå ganska vilt till när det är många besökare på samma gång så för riktigt små barn kanske behållningen av besöket inte riktigt är värt kaoset. Men från ca 3-4 år har man absolut behållning av Tom Tits. Vi hade ingen plutt med oss vid vårt senaste besök så jag var inte lika observant på skötbord, barnstolar m.m. som vanligt. Tom Tits har en FAQ inför besöket och så kan man alltid ringa/maila och fråga. 

Spartips
Är du COOP MedMera-medlem kan du få 20 % rabatt på entrépriset under hösten, Mer info på Konsumentföreningens hemsida, här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar