söndag 20 september 2015

Promenad på Älvsjöbågen

Idag promenerade vi på Älvsjöbågen, Sveriges fjärde längsta järnvägsbro, som håller på att färdigställas. Trafikverket hade öppnat bron för gångtrafik för första och enda gången. Under hösten kommer rälsen att börja läggas för den enkelspåriga järnvägen som ska gå på bron.

Vi tyckte att det var lite coolt att få promenera på en alldeles ny bro och att få beundra ingenjörskonsten som ligger bakom ett sådant brobygge.

Det var det inte bara vi som tyckte. Det kändes som om halva Stockholm var där. Barnvagnar, rullstolar och folk i alla åldrar. Utanför bjöd Trafikverket på korv och dricka samt en utställning om bron. Det var för lång kö för oss så vi gick upp på bron direkt istället. 


Det var fantastiskt väder. Promenaden på bron var 1,4 km enkel väg men vi gick inte ända fram till Årstaberg.


Mycket folk på bron!

Helt plötsligt dök Hogwartsexpressen upp på ett spår nedanför, med öronbedövande ångvissla. Jag hann inte få någon bra bild men lite av den vita röken syns. Ingen aning om varifrån detta tåg kom.


Det fanns spännande skyltar att läsa om brokonstruktionen.

Som ingenjör hade jag gärna stannat halva dagen och nördat ned mig i byggnadskonst. Vi lyckades i alla fall få barnen lite imponerade av balkarna. 


Feta betongbalkar håller bron uppe.

Vi skippade tälten på hemvägen också även om det säkert varit kul och intressant.


Bropromenaden kunde enbart göras idag så det kan inte riktigt bli en rekommendation till något att göra med barn i Stockholm.

Men det dyker upp lite andra sådana här tillfällen ibland, t.ex. att gå i tunnlar under Stockholm eller springa lopp på blivande bilvägar.

Ingenjörskonst är roligt för hela familjen, så håll utkik i lokaltidningarna och i t.ex. DN Stockholm.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar