lördag 22 februari 2014

Världskulturmuseerna Bergrummet

Världskulturmuseerna Bergrummet Skeppsholmen
Världskulturmuseerna Bergrummet på Skeppsholmen är ett annorlunda utflyktsmål för alla konstintresserade i Stockholm. Skeppsholmen var för länge sedan en marinbas som skulle husera marinens stridsledningscentral i tunnlar och rum i bergrummet. Bergrummet ligger under Östasiatiska museet. År 2010 renoverades Bergrummet för att kunna fungera som utställningslokal. De nya utställningslokalerna invigdes med den mycket uppmärksammade utställning av Terrakottaarmén som flögs hit från Kina. 

Bergrummet
De mycket speciella lokalerna i Bergrummet har renoverats varsamt för att bevara så mycket av bergrumskänslan som möjligt. Det är verkligen mycket speciella lokaler. Ingången är inte helt lätt att hitta där den ligger strax över bron till Skeppsholmen. Den är kantad med höga veckade väggar i jordfärger med inslag av vitt, orange, svart och gult. När man kommer innanför dörrarna möts man av mörkret i bergrummet som är effektfullt upplyst. Bergväggarna kompletteras av snygg inredning i kopparfärg. Man fick inte fotografera på själva utställningen i Bergrummet så därför kunde jag bara ta foto från precis innanför entrédörrarna. Man får en liten känsla av hur bergrummet ser ut. Inne i utställningslokalerna är det också bara råa bergväggar och tak men med montrar i glas med belysta utställningsföremål. Strålkastare i olika färger skapar stämning i utställningen.

Från ingången till Världskulturmuseerna Bergrummet Skeppsholmen Stockholm
Afrikanska mästerverk

Den utställning vi besökte heter Afrikanska Mästerverk och visade föremål från Nigeria, Ife. Till största delen skulpturer av ansikten och småfigurer i terrakotta, gjutningar i brons- och mässing och ibland i hård sten. Dessa föremål var runt 800 år gamla. Fascinerande att se detaljrikedomen på de ansikten och skultpturer som ställts ut. Hur hade någon tid, möjlighet och talang nog att sitta och karva ut alla små skåror och utsmyckningar? Och hur många misslyckade exemplar slängdes innan de lyckades med ett perfekt ansikte? Föremålen och den historiska period de representerade var väl beskrivna även om man förstår att arkeologerna inte har tolkat alla föremål fullständigt.
Huvud i koppar, från 1300- eller 1400-talet, Ife Nigeria. Pressbild lånad av Världskulturmuseerna Bergrummet
Torso av en kung, Ife, från 1500-talet. Pressbild lånad av Världskulturmuseerna Bergrummet
Butik
Efter att ha tittat på alla vackra föremål och även en del foton från Nigeria tog vi en titt i butiken som också ligger i bergrummet. Jag vet inte om de anpassar utbudet efter aktuell utställningen men det fanns en mängd afrikanska föremål: smycken, skulpturer, böcker och annat. Mycket av det som såldes i butiken var Fair Trade, vilket är extra sympatiskt.  
 Café
Bergrummet har en mycket liten cafédel som är av typen kaffetermos och enkla kakor. Man betalar genom att lägga en sedel i en liten korg och serverar sedan sig själv. Tänk parklek eller dagisfika. Det är lite roligt att sitta i bergrummet och dricka kaffe men vi satsade på att gå på café i Kungsträdgården efteråt istället.
 För barn?
Själva utställningen Afrikanska Mästerverk kanske inte är så jätterolig för barn. Däremot är själva Bergrummet som lokal spännande med all effektfull belysning och känslan av att gå in i ett hemligt underjordiskt rum. Montrarna är i sådan höjd att även barn kan titta på föremålen utan problem. Det finns skötbord vid toaletterna. Man får inte ta med barnvagn in på själva utställningen men barnvagnsparkering finns.
Hitta hit
Världskulturmuseerna Bergrummet ligger precis till vänster om bron på Skeppsholmen. Enklast åker man till Kungsträdgården och promenerar längs vattnet förbi Grand Hotel. Man kan också ta buss 65 som går nästan ända fram. Parkering finns vid Östasiatiska samt Moderna museet i närheten.
Öppettider och priser
Bergrummet är öppet alla dagar klockan 10-20. Entrépris för vuxna är 150 kr. Alla under 18 går in gratis.
Övrig information
Utställningen Afrikanska Mästerverk visas fram till och med imorgon den 23:e februari 2014. Därefter flyttar utställningen vidare till Världskulturmuseet i Göteborg. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar