tisdag 4 februari 2014

Polismuseet

Polismuseet ligger precis bredvid Tekniska Museet på Gärdet i Stockholm och därmed också i samma kvarter som Etnografiska museet. Det är ett mycket barnvänligt museum men även intressant för vuxna.Vi besökte Polismuseet för några år sedan. Utställningarna har ändrat sig en del sedan dess men många av de roligaste och intressantaste delarna finns kvar.

Polishelikoptrar och andra fordon
Polismuseet är lätt att se eftersom en stor polishelikopter sitter uppe på museets tak. Mycket spännande särskilt för mindre barn.Utanför entrén fanns också ett antal olika modeller av polisbilar från varierande årtionden. Inne i själva museet finns en polisbil i fullstorlek att klättra in i och titta. Det går inte att sätta på sirenen men polisbilen kan blinka. En riktig dröm för ett barn i 2 till 6-årsåldern. Även polismotorcyklar och annat spännande finns i museet. 
En fin gammal polisbil utanför Polismuseet

Tänk om polisbilarna såg ut såhär även nu- utanför Polismuseet

Polismotorcyklar på Polismuseet

Barnutställning
På plan 1 finns en stor utställning med nästan allt (utom sirenen) som ett barn kan vilja prova i polisväg. Det finns små polisuniformer man kan ta på sig så att man ser ut som en riktig, men liten, polis. Iklädd sin polisuniform kan man gå på deckaräventyr och med hjälp av olika ledtrådar lösa ett brottsfall.

Riktig polisbil att klättra in i på Polismuseet
Man kan också köra med små polishelikoptrar av lego och även prova ovan nämnda polisbil i fullstorlek.
Legohelikoptrar och liten polisuniform- lyckan är gjord på Polismuseet

Utställningar för vuxna
Museets utställningar varieras men en utställning som verkar vara mer eller mindre permanent är "Visning Brottsspår- Berättelser och föremål från Sveriges mest kända brott". Detta är en stor utställning med bevisföremål från brottsutredningar och berättelser om hur polisen löste brottet. Här finns till exempel den keps som Mijailo Mihailovic hade på sig då han mördade Anna Lindh. Riktigt fascinerande utställning.

Kepsen som Anna Lindhs mördare bar

Butik
En höjdare för barnen är Polismuseets butik. Här finns massor av polisfordon, både i metall, plast och som lego. Det finns poliströjor för barn, böcker och mycket annat roligt. Se till att ta med presentplånboken. Vill man så kan man bara besöka butiken utan att behöva betala inträde till museet.

Äta
Polismuseet har inget eget café eller restaurang utan endast automater för försäljning av enklare förtäring. Se därför till att ta med matsäck, vilket är tillåtet, eller kombinera besöket med att fika på något av grannmuseerna,  i Kaknästornet eller varför inte på Rosendals trädgårdscafé.

Hitta hit
Polismuseet ligger på Gärdet i Stockholm. Hit tar man sig med bil och parkerar på den stora gemensamma museiparkeringen som dock brukar bli full vid högt publiktryck. Kommunalt åker man buss 69 mot Blockhusudden/Kaknästornet.



Entré och öppettider
Polismuseet har öppet
tisdag– fredag 12-17
lördag – söndag 11-17

Priser
Barn och ungdomar t.o.m 19 år: fri entré

Student: 40 kronor
Pensionär: 40 kronor
Vuxen: 60 kronor

Alltid spännande utställningar på Polismuseet


Tips
Ta en titt på Polismuseets hemsida för aktuell information om museet. Sedan vi senast besökte Polismuseet har det kompletterats med en utelekplats där man kan hyra och köra trampbilar. Utställningarna varieras så passa på att besöka museet när det är något extra spännande på gång.

Det kan som sagt vara lite klurigt att parkera ibland så kommunala färdmedel kan vara att rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar