tisdag 18 juni 2013

Edvard Andersons växthus - Bergianska trädgården

Edvard Andersons växthus är ett av de två ställen vi oftast flyr till när vintern är som tristast, kallast och slaskigast. Det andra är Fjärilshuset.

Både Fjärilshuset och Edvard Andersons växthus är varma och tropiska och skänker lite livskänsla åt en novembertrött föräldrazombie.
Edvard Andersons växthus - entré


Snöslask utanför växthuset
Hitta till Edvard Andersons växthusEdvard Andersons växthus ligger i Bergianska trädgården, närmast både tunnelbanan och parkeringen. Vi brukar ta oss hit med bil, det är lätt att parkera. Det går också lätt att åka Roslagsbanan från Östra Station eller att gå från t-bana Universitetet.

Pris och öppettider
Växthuset är öppet 11-17 under vardagar och alla dagar under högsäsong, annars 11-16 på vardagar i oktober till mars.

Det kostar 60 kr för vuxna att gå in. Upp till 15 år är det gratis.

Att titta på
Edvard Andersons växthus är ganska stort, men inte jättestort. Här finns inga spännande djur, så en jämförelse med Fjärilshuset blir ur djursynpunkt helt fel. I Edvard Andersons växthus tittar man på växter, även om det säkert finns en och annan fluga här.

Växthuset är uppbyggt med en stor central trädgård i mitten, Medelhavshallen, där klimatet är behagligt ljummet och vårlikt. Här blommar bougainvillea, ginst och andra vackra färgsprakande blommor. Det finns apelsin-, citron- och olivträd och många andra växter.

 




Till höger längst in i Medelhavsrummet finns en dörr till ett tropiskt växthus, Ormbunksrummet. Här slår värmen emot en och hela rummet är fyllt av tropiska regnskogsväxter. En hel jättehög vägg är fylld av ormbunkar, riktigt maffigt.


Ormbunksrummet

Från Medelhavsrummet till vänster kommer man in i Kalifornienrummet. Detta rum är svalare men ljusare än Ormbunksrummet. Här finns en stor mängd kaktusar i olika jättehöga eller roliga former. Det finns även andra ökenväxter och mycket ljust vackert grus med runda små stenar som är roliga att kasta (och därefter få förmaningar av föräldrarna).

 

Taggiga kaktusar i Kalifornienrummet
I de två andra hörnorna av Medelhavsrummet, närmast entren, finns Sydafrikarummet med typiskt sydafrikanska växter som aloe och olika suckulenter.
 
Mittemot finns Australienrummet, också med exotiska växter från just detta land.

Orkidéer
Längst in, mellan Ormbunksrummet och Kalifornienrummet finns ett till litet växthus med tropiska växter som kakao, bananer och olika sorters palmer. Det finns också montrar med vackra orkidéer samt köttätande växter att fascinera barnen med. Vi har dock aldrig sett någon köttätarväxt in action.

Café
Liksom i Fjärilshuset tycker jag att caféet i sig självt motiverar ett besök.Utbudet i Edvard Andersons växthus är inte jättestort men alldeles tillräckligt. Det finns bullar, hemgjorda pajer och kakor, chokladbollar, glass och goda smörgåsar av typen brie/salami eller fetaost/grönsaker och liknade, samt kaffe och extra plus i kanten för te i lösvikt med tekulor. Om man har betalat entréavgift till växthuset kan man sitta en trappa upp på en terrass med storslagen utsikt över Medelhavshallen.

För barn?
Nu kan man ju undra om ett växthus fullt av gamla skyltar på latin med växtnamn är någonting för barn? Ja, absolut. Inte om de har tjatat om lekland hela dagen men om man åker dit utan att ge dem några speciella förväntningar så blir det bra. Vår sexåring var lite motvillig först, växter lät trist, men väl på plats trivdes han.

Fikat var väl höjdpunkten, men han blev intresserad av önskebrunnen som finns i Medelhavshallen, tittade in i stora krukor som ligger välta i landskapet, kastade lite grus och kollade in vassa kaktustaggar och växter som nådde ända upp till taket. Det finns massor sv småstigar att springa på, men lagom många för att barnen inte ska komma bort.Faktiskt så läste han även på skyltarna på latin och hade roligt åt de konstiga orden.

Spring i benen

Barnfaciliteter
Stort skötbord finns på de fräscha toaletterna och man kan ha åtminstone en liten sulky med in i växthuset. Barnstolar finns i caféet. Vill man amma så finns det gott om möjligheter att sitta lugnt och avskilt.

Tips
Ett tips är att fånga upp växtintresset och inspirationen genom att bege sig till närliggande Plantagen efter besöket i växthuset. Vi köpte med oss en söt liten kaktus hem som fortfarande frodas i fönstret .

Är det sommarväder eller åtminstone drägligt ute så rekommenderas en promenad utomhus i den vackra Bergianska trädgården.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar