onsdag 23 juli 2014

Museijärnväg Läggesta Taxinge Mariefred

En mysig utflykt med barn (och vuxna) som gillar gammaldags tåg är att ta en tur med museijärnvägen som går mellan Läggesta, Taxinge och Mariefred.  Tågen är från 1890- till 1920- talet och är original. Vi åkte från Läggesta, först till Mariefred där vi lunchade och sedan till Taxinge för ett besök på kakslottet.

I Läggesta kör man inte in vid den stora fjärrtågsstationen med moderna tåg. Man fortsätter istället förbi denna infart och håller utkik efter en liten svartvit skylt som pekar på infarten till museijärnvägen. Därefter parkerar man på en liten grusparkering. 


Stationshuset i Läggesta, museijärnvägen



















Biljetterna köper man i det gamla gula stationshuset. Här kan man även köpa drickor och tågsouvenirer. Biljett för vuxna kostar 120 kr i andraklass och 80 kr i tredjeklass, enkelbiljett. Barn 6-15 år åker för halva priset och under 6 år åker man gratis. Fler biljettpriser finns på hemsidan.

Gamla snygga reklamskyltar på stationshusväggen Läggesta



















Att åka ångtåg är ganska rökigt. Det kan bli lite väl mycket rök att andas in ibland men oftast kan man flytta sig lite. Tågen är ganska trånga så barnvagnar stoppas in i en speciell godsvagn och så får barnet sitta i knäet under resan. 

Gammaldags järnväg i bästa Harry Potter-stil, museijärnväg Läggesta


Inne i tågvagn, museijärnvägen Taxinge Mariefred Läggesta


Framme i Mariefred finns också ett fint gammalt gult stationshus plus världens suraste gamla gubbe. Han var anställd på museijärnvägen och hade uniform. Våra barn fick sig en rejäl åthutning när de drog sina fötter i gruset framför huset. Inte på något extremt sätt men gubben tände på alla cylindrar och snäste. Bidrog i och för sig till 1800-talskänslan, då gubbar fortfarande lärde barn veta hut. 


Stationshuset museijärnvägen Mariefred



















Vi tog en lunch på Skänken, Mariefreds värdshus bakficka. Riktigt god mat och barnmeny fanns också. 


Räksmörgås i Mariefred

























På tillbakavägen med tåget hoppade några av oss av i Läggesta medan några fortsatte med tåget till Taxinge där vi sammanstrålade för en fika på Kakslottet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar