tisdag 30 juni 2015

Blockholm på Arkitektur- och designcentrum

Våra barn älskar Minecraft. De spelar varje dag på olika sätt. Bygger i creative mode eller försöker skydda sig mot creepers och zombies i survival mode. Det spelas också Minecraft Hunger games och PvP (player versus player).

För alla Minecraftälskare finns nu Stockholm i Minecraftversion, såklart kallas det då "Blockholm". Blockholm är ett projetkt från Arkitektur- och designcentrum. Man byggde upp en exakt kopia av Stockholm, virtuellt i Minecraft, men raderade alla byggnader. Endast tomterna i Stockholm fanns kvar. Det är användarna som får skapa sitt eget Stockholm.

Blockholms tomter började släppas i oktober förra året och efter att de börjat bebyggas överförde Arkitektur- och designcentrum några av dessa byggnader till en verklig utställning på museet. Det var den utställningen vi tittade på idag.


Våra barn har inte varit med och byggt virtuellt i Blockholm utan vi åkte bara för att titta på Minecraftvärlden som var uppbyggd i verkligheten. Via vänner som varit där tidigare var vi förvarnade om att utställningen inte var så jättestor. Det var den inte heller, men det var ändå roligt att få se stora strukturer uppbyggda av Minecraftblock.



Det fanns Minecraftträd, små lysande kuber, svampar, en stor triumfbågeliknande portal, ett kubhus, ett hus med en tunnel och många olika typer av block. Man gick igenom själva byggområdet på en minut, så det var verkligen rätt litet. Allt var uppbyggd av papper och plast och för alla barn som var där var det nog en liten besvikelse att man inte fick beträda ens gräset på utställningen. Hela utställningen var ju på ett väldigt "vuxet" museum och Blockholm skulle endast tittas på och inte klättras på men det var nästan oemotståndligt även för en vuxen. Det såg lockande ut att klättra in i husen eller bara klättra upp lite lite på gräset och känna på en lysande kub.



Precis vid ingången fanns små upphöjda strukturer där man faktiskt fick klättra upp. I dessa små vita hyllor fanns ipads eller andra touch screens inbyggda så att man kunde spela Minecraft. På en annan upphöjning visades film om Blockholm.


Gick man igenom den stora Minecraftvärlden längst bort i utställningen kunde man titta på 3D-skrivare, som dock inte var igång och skrev ut. Man kunde rita sina egna "skins" på papper och färglägga. Ett stort antal datorer var igång så att man kunde spela Minecraft och på väggarna projicerades dels spelandet live från en dator, dels en Minecraftfilm. Våra barn satte sig ganska länge och spelade. En på Ipad, en på dator. Trots att de spelar massor hemma var det tydligen kul att spela på museet också.


Bakom Minecraftuställningen fanns äntligen en klätterställning för alla leksugna barn. Den var flitigt besökt. Klätterställningen var grön och lite kubistisk men det var svårt att säga om den alltid såg ut så eller om den var Minecraftinspirerad.

Utställningen var rolig att se för en Minecraftälskande familj men det märktes att målgruppen kanske främst var arkitekturintresserade vuxna och inte Minecraftspelande barn. Man fick som sagt knappt röra utställningen. Ett stort minus, både för oss som besökare, men framförallt för museishopen, var att det inte fanss en enda Minecraftpryl i shopen. Det lär ju Moderna Museets shop förlorat multum på! Inne på själva Blockholmutställningen fanns ett litet hörn där det tydligen hade sålts några få Minecraftgrejer. Det enda som fanns kvar nu var kartonghuvuden av "endermen", men annars inget.




Shopen hade ju kunnat sälja t-shirts, nyckelringar, figurer, strumpor, skumplastsvärd, mjukdjur....Vet inte hur deras deal med Mojang (som gjort Minecraft) ser ut men ändå. Vi stod i alla fall beredda med stora plånboken efter utställningen.

Även museets café var mer riktat till de vuxna gästerna. Det fanns finjuice, med massor av läckra men inte så barnvänliga smaker. Kakutbudet för barn var också ganska litet. Vi valde istället att promenera in till NK och avsluta dagen med härliga chokladmuffins, kladdkaka och minimuffin på Espresso House i NK:s entré.



Det här inlägget publicerades förra sommaren men när jag taggade om inläggen för bättre översikt hamnade det längst fram. Blockholmsutställningen är tyvärr slut men håll ögonen öppna för andra Minecraftevents framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar