fredag 25 juli 2014

Ta hand om huden under sommarens äventyr

Idag är det sommarens kanske varmaste dag. Vi har spenderat de senaste dagarna med cykling, havsbad, insjöbad, Mälarbad och sportande i trädgården. Det är många sommaraktiviteter som kräver sin hudvård. Sol och bad torkar ut huden och sportandet gör att man behöver duscha extra ofta. Myggmedel behövs för att man inte ska bli sönderbiten på kvällarna. Det finns många andra insekter i naturen som vill tugga på en, t.ex. de elaka bromsar som förekommer vid annars så härliga havsbad. Hudvård kanske inte förebygger brombsbett men det är extra skönt att ta hand om huden när man utsatt den för några strapatser. Ett märke som alltid fungerar och håller vad det lovar är Nivea. Nivea förknippar jag med både kalla fjällsemestrar när läpparna får skön vård och med varma sommardagar när man smörjer in sig efter en skön välbehövlig dusch när man varit ute och sprungit i skogen. Det blir en lugn stund man kan ta för sig själv när man smörjer in bruna sommarben och armar. Jag använder Niveakräm på barnen också när de behöver lite extra hudomvårdnad. Just nu har Nivea en väldigt inspirerande kampanj, #BRINGITON, som verkligen fångar den äventyrliga sommarkänslan som man längtar efter. Titta på videon här nedanför och inspireras. Passa även på att gilla Nivea på Facebook för härliga hudvårdsnyheter, roliga tävlingar och mycket annat. Ha en skön sommar och fortsätt prova roliga barnaktiviteter i och runt Stockholm.

Legoland tips nr 3 Mat och dryck

En stor del av reskassan vid en Legolandresa går till mat och dryck. Här finns en hel del pengar och stress att spara på om man är lite förberedd.

Det finns ett stort antal restauranger på Legoland. De flesta har barnvänlig mat à la hamburgare och pommes frites, pannkakor, korv och liknande. Det funkar för de flesta barnfamiljer men kan bli rätt dyrt. Törsten och hungern och tröttheten slår till ganska ofta under intensiva dagar.

Runtomkring Legoland ligger en mängd små samhällen och det går alldeles utmärkt att proviantera på närmaste snabbköp. Bara att köpa ett antal tetradrickor eller läskflaskor sparar många slantar. Orkar man kan man även ta med sig matsäck i form av mackor, pastasallad eller annat som familjen gillar.





Vi har bott på Scandichotell i närheten av Billund och på några av dem kan man mot en billig penning få göra i ordning en matsäckslåda som man själv plockar ihop från frukostbuffén. Till detta får man en praktisk engångsplastlåda och tetradrickor. Vi gjorde i ordning pannkaksrullar med sylt till barnen och matiga mackor med ägg och grönsaker till oss vuxna.

Någon köpefika slinker väl ned ändå kanske men det sparar en hel del att ta med sig matsäck. Det är också väldigt bekvämt att slippa stå i kö till något av Legolands matställen som ofta är överfulla från 11-14-tiden varje dag.

Dessutom kan man då ta sig råd med en riktigt skön andningspaus i form av lugn lunch på Hotell Legoland. 



onsdag 23 juli 2014

Museijärnväg Läggesta Taxinge Mariefred

En mysig utflykt med barn (och vuxna) som gillar gammaldags tåg är att ta en tur med museijärnvägen som går mellan Läggesta, Taxinge och Mariefred.  Tågen är från 1890- till 1920- talet och är original. Vi åkte från Läggesta, först till Mariefred där vi lunchade och sedan till Taxinge för ett besök på kakslottet.

I Läggesta kör man inte in vid den stora fjärrtågsstationen med moderna tåg. Man fortsätter istället förbi denna infart och håller utkik efter en liten svartvit skylt som pekar på infarten till museijärnvägen. Därefter parkerar man på en liten grusparkering. 


Stationshuset i Läggesta, museijärnvägen



















Biljetterna köper man i det gamla gula stationshuset. Här kan man även köpa drickor och tågsouvenirer. Biljett för vuxna kostar 120 kr i andraklass och 80 kr i tredjeklass, enkelbiljett. Barn 6-15 år åker för halva priset och under 6 år åker man gratis. Fler biljettpriser finns på hemsidan.

Gamla snygga reklamskyltar på stationshusväggen Läggesta



















Att åka ångtåg är ganska rökigt. Det kan bli lite väl mycket rök att andas in ibland men oftast kan man flytta sig lite. Tågen är ganska trånga så barnvagnar stoppas in i en speciell godsvagn och så får barnet sitta i knäet under resan. 

Gammaldags järnväg i bästa Harry Potter-stil, museijärnväg Läggesta


Inne i tågvagn, museijärnvägen Taxinge Mariefred Läggesta


Framme i Mariefred finns också ett fint gammalt gult stationshus plus världens suraste gamla gubbe. Han var anställd på museijärnvägen och hade uniform. Våra barn fick sig en rejäl åthutning när de drog sina fötter i gruset framför huset. Inte på något extremt sätt men gubben tände på alla cylindrar och snäste. Bidrog i och för sig till 1800-talskänslan, då gubbar fortfarande lärde barn veta hut. 


Stationshuset museijärnvägen Mariefred



















Vi tog en lunch på Skänken, Mariefreds värdshus bakficka. Riktigt god mat och barnmeny fanns också. 


Räksmörgås i Mariefred

























På tillbakavägen med tåget hoppade några av oss av i Läggesta medan några fortsatte med tåget till Taxinge där vi sammanstrålade för en fika på Kakslottet. 


söndag 6 juli 2014

Drömställe för konferens

Just nu är det högsommar och de flesta av oss har förhoppningsvis en stunds semester kvar innan det är dags att börja jobba igen. Jag tycker att hösten brukar kännas lång när det är så få helger. Det är möjligtvis allhelgonahelgen som skulle kunna ge någon ledig dag eller två. Vi som har relativt små barn kanske passar på att ta ledigt under höstlovet och umgås med barnen.

Men även jobbet kan faktiskt ge visst miljöombyte genom att man åker på konferens. Huvudsyftet är ju att man ska bli ett bättre team, lära sig något eller starta igång något nytt. Men förutom arbetsinnehållet är även konferensanläggningens miljö och service viktig för helhetsresultatet.

En konferenslokal får mer än gärna ha en vacker och rogivande miljö. Jag tycker mycket om när konferensanläggningen ligger vid vattnet. God, nyttig och vällagad mat är en viktig del. Om det finns möjlighet till gemensamma roliga upplvelser är det självköart ett plus.

Coor Konferens har ett antal konferensanläggningar i Stockhol och Göteborg. T.ex. finns konferensanläggningen Primus konferens på Essingen i Stockholm. Ljusa och fina lokaler centralt i Stockholm men Essingeöarna är ändå lite lugnare. Anläggningen har ett härligt läge nära vattnet. Aktiviteter för gruppen kan man få hjälp med via Coors konferenspaket. T.ex. RIB-båt, gemensam matlagning eller chokladprovning är några av de aktiviteter som kan erbjudas.

 Jag hoppas att några av oss får möjlighet till lite miljöombyte även på jobbet i höst,kanske på någon av Coor Konferens anläggningar?

Legoland tips nr 2: Billigare entrébiljetter

När man ska in på Legoland behöver man i princip aldrig betala fullpris för biljetterna. För det första finns en stor mängd företag som erbjuder gratis barn- eller vuxenbiljetter i kombination med att man betalar för någon i sällskapet.

T.ex. finns gratisbiljetter på Korvbrödsbagarns förpackningar. Är barnen med i Club BR går de också in gratis. Kalle Anka-tidningar brukar ha och vi har även hittat entrébiljetter på flingpaket, minns inte om det var Havre Fras eller Corn Flakes.


Billiga biljetter till Legoland hos Korvbrödsbagarn






Gratis biljett till Legoland

Om man ska till Legoland flera dagar i sträck så köper man med fördel en flerdagarsbiljett för det blir rejält billigare redan efter en dag.

En tredje variant är att köpa ett säsongspass- Season pass. Det är lite dyrare men då ingår några extraförmåner som t.ex. gratis mat på buffén på Legoland Hotel för barnen, så beroende på vad man har för planer kan olika varianter löna sig.

Gå med i Club BR, håll ögonen öppna på matvaruförpackningar och räkna lite innan ni ska resa till Legoland så finns det pengar att spara.

Legoland:Tips nr 1 Expresspass

Nu på sommaren åker bloggen utomlands, till Legoland. Även om detta är en Stockholmsblogg så vill jag tipsa om andra bra semestermål för barnfamiljer. På Legoland har vår familj varit minst 4-5 gånger de senaste åren. Verkligen värt ett besök.
Ingången till Legoland Billund
Legoland gör ingen besviken. Det är en mycket stor park med fantastiska legobyggen. Det finns många olika attraktioner att åka, se och uppleva och det passar för barn i åldrarna 2 upp till minst 12-13 år. Mindre barn går också bra att ta med såklart. I många av attraktionerna kan föräldrar åka med och barnvagnar får plats i parken.Det finns mycket skrivet om Legoland och det finns extremt mycket att skriva om man ska beskriva hela parken så jag tänkte koncentrera blogginläggen till ett par smarta tips.

Det första tipset är att kosta på sig Expresspass när man är på Legoland. Ett Expresspass gäller för ett antal olika attraktioner, en åktur per attraktion. Expresspasset gör att man inte behöver stå i den vanliga kön till en viss attraktion, utan man får gå i en speciell kö som går mycket snabbare. Kötiden kan vara upp till 45 minuter för de populäraste attraktionerna. Med Expresspass är kötiden max 5 minuter, men bara en gång per pass.
Expresspass. Bild lånad från Legolands hemsida
Det finns två olika Expresspass, ett för barn över 100 cm och ett för barn över 120 cm. I det senare ingår fler attraktioner eftersom ett större barn kan åka fler. Passen kostar 99 resp 179 DKK.Det kan tyckas lite dyrt att lägga ännu fler hundralappar än vad man redan lagt på inträdesbiljetter och annat men om man tänker på att man sparar in flera timmars kötid på den kanske ganska korta Legolandvistelsen så är det helt klart värt det. Både barn och vuxna blir dessutom gladare av att slippa stå i varma köer och köa bort det goda humöret.


Antalet Expresspass är begränsat per dag, så köp tidigt redan då ni kommer till parken. Passen säljs bara på vissa ställen i parken, så spana in det lämpligaste stället, skynda dit och köp pass och njut sedan av en stress- och köfri dag!


fredag 30 maj 2014

Köpenhamn i sommar?

Det var länge sedan jag var i Köpenhamn för att titta på själva staden. Troligtvis minst 10 år när jag börjar tänka efter. Jag har kört igenom på väg till andra ställen i Danmark, men inte stannat och turistat på länge.  Som jag minns Köpenhamn är det en riktigt trevlig stad för både barn och vuxna. Vi åkte inte till Eurovisionfinalen detta år men det hade varit roligt att kombinera Eurovision med en Köpenhamnsvistelse.

Det finns mycket att titta på och göra i Köpenhamn. Tivoli har jag varit på några gånger, fint och roligt och med mer traditionskänsla än t.ex. Gröna Lund. Det finns många modebutiker för oss vuxna. Dansk design är i världsklass tycker jag.

Självklart vill man gå på den stora huvudgatan Ströget och spana på folk, affärer och prova restauranger. "Den lille havefrue"- statyn vill jag se igen och så vill jag prova krogarna i Nyhavn. Barnen är inte så jättelätta att ha med på finrestaurang ännu. De två stora sköter sig visserligen men de är ganska matkinkiga. Det blir nog snarare att vi kommer äta röde pölser och glass. Inte fy skam det heller.

I Köpenhamn finns ett billigt hotell för familjer eller andra som vill ha ett bra boende till en inte så dyr penning. HotelCopenhagen har rum från 495 DKK per natt och ligger 10 minuter från Tivoli. En del rum har delad toalett och dusch, i korridoren, medan andra har toalett och dusch på rummet om man väljer att lägga lite mer pengar.

Jag tycker att det är jättebra att det finns alternativ om man vill bo lite billigare i en storstad. Man behöver faktiskt inte ha dusch och toalett precis på rummet om man vill spara lite pengar. När jag var yngre bodde vi ofta på vandrarhem och vi har även gjort det några gånger med barnen. Det fungerar jättebra.

Hotel Copenhagens personal hjälper gärna till att tipsa om bra ställen för oss turister i Köpenhamn. Ta en titt in på hemsidan om ni letar efter ett centralt men ändå billigt alternativ för boende i Köpenhamn. Kanske läge för ett extra stopp på väg till Legoland?

måndag 17 mars 2014

Melodifestivalen 2014 Friends Arena

För barn i tidig skolålder är Melodifestivalen det största som händer i musikväg under året. Hemma hos oss har samtliga delfinaler följts noga på lördagskvällarna. Yohio var storfavoriten såklart. Förra året var barnen lite för små för att vilja gå och se festivalen live men i år var det dags.
Melodifestivalen 2014 - skylt utanför Friends Arena

Biljettköp
Biljetterna köpte vi via Ticnet. Vi var ute ganska sent så vi fick bara tag på biljetter ganska högt upp i arenan. Det visade sig sedan att det fanns parkettplatser att köpa samma daga som finalen skulle gå av stapeln, troligtvis p.g.a. återbud. Så tipset för att få bra platser är väl att vara ute i riktigt god tid eller att ha is i magen och vänta in i sista sekunden.


Årets deltagare
Årets deltagare, 10 till antalet, var i tur och ordning:
1. Anton Ewald- Natural
2. Ellen Benediktson- Songbird
3. Alcazar- Blame It On The Disco
4. Oscar Zia- Yes We Can
5. Linus Svenning- Bröder
6. Helena Paparizou - Survivor
7. Yohio- To the End
8. Sanna Nielsen- Undo
9. Panetoz- Efter solsken
10. Ace Wilder- Busy Donin' Nothin'


Schlagertacos
Vi startade vår schlagerkväll med traditionellt melodifestivalmys: Tacos. Denna gång inte hemma utan på Taco Bar i Solna Centrum. Detta var nog den fräschaste Taco Bar vi varit på. Snabb service, rent och fräscht och trevlig omgivning mitt i köpcentrat. Barnen åt nachotallrikar och föräldrarna riktigt goda tacos/carnitas med pulled pork. Det var fullt av glada glittriga schlagerfans både på Taco Bar och i hela Solna Centrum. Många bar på stora skyltar med favoritens namn. Helena Paparizou hade några taco-fans såg vi. Flera barn, inklusive våra, hade blå och rosa Yohioslingor i håret. I centrumet högtalare gick alla finalbidragen varma, så stämningen var bra redan här!

Uppladdning inför Melodifestivalen: Taco Bar Solna Centrum

Resa till Friends Arena
Vår plan var att köra till Solna pendeltågsstation och promenera men eftersom vi var så tidiga, ca 2 timmar innan finalen började, kunde vi faktiskt köra bil ända fram till arenan. Maken lämnade av mig och storbarnen och åkte sedan hem med bebisen.

Friends Arena inför Melodifestivalen 2014

Souvenirshop
När vi hittat våra platser hann vi ta en titt på allt skoj som hände runtom i arenan. Första stoppet blev souvenirshopen. Där såldes glitterljusstavar, ljusarmband, glittriga hattar med LED-slingor och annat i ljusväg. T-shirts, årets CD med alla bidrag, fjäderboor, mössor, mobilskal och annat kul fanns också i shopen. Vi blev lyckliga ägare till en t-shirt, en CD-skiva, en glittrig ljuspinne och ett ljusarmband för det facila priset av drygt 570 kronor.

Glittrig souvenir från Melodifestivalen 2014
Sponsorjippon
Melodifestivalens sponsorer stod för en hel del skoj i och utanför arenan. Vi bjöds på JellyBelly-bönor på väg in. Marabou bjöd på chokladkakor, kex och möjlighet till storvinst på ett chokladhjul. MIO möbler lottade ut presentkort genom en tävling där man skulle tippa vinnaren. Barnen och jag tippade Yohio och Ace Wilder så där blev det ingen tävlingsvinst. Tassimo bjöd på gott kaffe och varm Marabouchoklad från kapslar. Hos Coop kunde man vinna presentkort i festivalfighten. Frågetävlingen skippade vi för barnen var både trötta och varma av allt folk och liv i arenan. Vi handlade två stora popcornbehållare och dricka och intog sedan våra platser.

Chokladhjul från Marabou
Förshow före showen
Innan själva finalen började höjde arrangörerna stämningen i arenan genom en för-show. Jätteduktiga men ganska okända artister framförde schlagerbidrag från tidigare år. Doreen Månsson fick fart på publiken så att 30 000 personer gjorde vågen. Mäktigt. Hon intervjuade också olika schlagerpersonligheter, t.ex. programledarena Anders och Nour, studiemannen Henrik von Schweigberk som alltid är med, och så självaste Christer Björkman. Tiden gick fort och vi hann precis med ett toalettbesök innan alla skulle sitta på plats kl. 19.45.

Tom arena innan showen började


Finalen!
Klockan 20 började så FINALEN! Stämningen var riktigt hög i arenan, även uppe där vi satt. Vi såg ändå ganska bra, både ned på green room som var beläget mittemot scenen, och på själva scenen. Vissa artister syntes bättre på långt håll än andra, t.ex. Alcazar glittrade så att det nog hade synts från rymden :) Ace Wilder var också lätt att se i sina röda byxor.

Anton Ewald - Melodifestivalen 2014
Alla artister genomförde sina bidrag i tur och ordning. Det som slog mig var att artisterna faktiskt lät mycket bättre i arenan, live, än vad de gjort i TV tidigare. Jag hörde senare att tv-tittarna klagat på falsksång och dåligt ljud. Har inte sett TV-sändningarna ännu men i arenan lät det som sagt toppen. Jag tyckte helt plötsligt att alla låtar var riktigt bra. Ellen Benediktsons "Songbird" hade jag inte fastnat så mycket för tidigare men hennes klockrena mäktiga sång i kombination med att publiken lyste med alla lampor, telefoner och glitterpinnar vi hade gjorde att upplevelsen blev fantastisk. "Titta mamma" sa min 6-åring och pekade imponerat på alla ljusen.


Stämningsfull belysning under "Songbird"
Linus Svennings sång berörde enormt på plats. Jag fällde nästan en liten tår trots att det kändes lite löjligt att gråta till en melodifestivallåt. Men jag hade ju två små bröder med mig som sällskap. Framför oss satt också två små bröder, båda uppsnofsade till max med små tuppkamfrisyrer, skjorta och slipsar. Det var urgulligt med alla små glada och uppklädda barn. Då får man nästan gråta lite, eller hur?

Linus Svenning - Bröder

Yohio orsakade stort jubel. Så även Sanna Nielsen. Jag tänkte redan då att publiken jublade lite oroväckande mycket för att våra favoriter Yohio och Ace skulle sitta säkert. Sanna sjöng klockrent och numret var mäktigt. Ljusstrålarna i en triangelform nådde taket på Friends Arena riktigt snyggt.

Alcazars glitter- fyrverkeri- Blame it on the disco - supershow Melodifestivalen 2014
Alcazars show var riktigt grym att se också, så glittrigt och så himla mycket schlager och energi.


Röstningen- internationell jury 
Barnen var lite trötta efter att alla bidragen framförts. Det verkade resten av publiken också vara. Mycket spring ut och in i arenan blev det så vi ägnade en hel del tid åt att rädda våra popcornbägare från att vältas ut när vi var tvungna att resa oss för andra besökare stup i ett. Röstningen började med den internationella juryn. Största barnet surade när Yohio inte alls fick många poäng. Minsta barnet gillade Ace Wilder bättre och var glad åt alla 12:or hon fick.

Nervös Ace Wilder under röstningen

Mellanakt
Mellanakten tänkte vi faktiskt inte så mycket på. Det var ett Köpenhamninspirerat Abba-medley, något förvirrande. Men showigt och färgglatt framfört av till en början Charlotte Perelli. Vi vaknade inte riktigt till förrän Malena Ernman kom in och var helt fantastisk som vanligt. Barnen gillade att Robin Stjernberg sjöng "Thank you for the Music". Nours och Anders sång "you" var ingen riktig höjdare.

Sigrid i mellanakten framför Green Room

Röstningen och resultatet
Så småningom blev det dags för svenska folkets röster. Vid det här laget hade storebror förlikat sig med att
Yohio inte skulle vinna i år heller. Han hängde istället med på lillebrors hejande på Ace Wilder. Det var ju
SÅ spännande in i det sista men så vann Sanna. Vi satt i arenan och försökte både ringa och SMS:a men tekniken fungerade inte. Troligtvis förlorade Ace Wilder ett stort antal röster på detta. Vi var ju runt 30 000 personer som inte kunde ringa eller SMS:a men sånt är livet. Röstningen var väl det som var sämre att se live än på TV. Poäng och ställning blev inte alls lika tydligt och vi förstod inte att Sanna vunnit med bara 2 poäng förrän vi kom hem. Det var kul att se all konfetti på slutet i alla fall även om barnen var rätt sura för att fel låt vann.

Sanna Nielsen sjunger vinnarlåten "Undo" Melodifestivalen 2014
Konfettin regnar då Sanna Nielsen vunnit med "Undo"



Resa hem
Det var mycket folk på väg ut ur arenan och vi fick köa nedför trapporna ut. Men väl utomhus släppte trängseln och vi kunde lätt promenera till tåget. Promenaden piggades upp av gratiskex från Marabou och av ett antal limousiner som stod parkerade utanför arenan. Barnen fantiserade om vilka artister som skulle åka i vilken bil. Vi promenerade dock förbi både limousiner och alla andra bilar. Väl framme vid stationen var det knappt något folk alls. SL hade matat på med pendeltåg så att trängseln var obefintlig. Halva tåget var tomt, kändes det som. Glada och trötta blev vi hämtade vid stationen och lillebror somnade direkt i bilen.

Mäktig Limousin utanför Friends Arena

Vi promenerar förbi Limousin nr 2 i bilkö

Rekommendation
Melodifestivalen i Friends Arena var mycket välarrangerad och en riktig upplevelse att se live. Showen och alla kringarrangemang med sponsoraktiviteter gjorde sitt till för att förhöja upplevelsen ännu mer. Allt flöt på väldigt smidigt med sittplatser, transporter, biljetter och egentligen allt. Till och med ljudet var lagom högt och det lät som sagt riktigt bra.Vi kommer definitivt att gå på arrangemanget nästa år igen om barnen fortfarande har Melodifestivalintresset kvar.


Några tips:
* Ät gärna i Solna Centrum elller någon annanstans än i Friends Arena innan. Vi har provat restauranger i Friends Arena tidigare och det är både dyrare och sämre än restaurangerna i köpcentrat.
* Kom i god tid! Skönt att slippa trängas plus att det finns massor av roligt att göra innan showen börjar. Vi hade kunnat fördriva ännu mer tid med allt kul som fanns att göra på plats.
* Gå på toaletten i god tid innan showen börjar. Vi gick lite för sent. Till herrtoaletterna var det ingen kö medan det var ca 10 meter kö till damtoan, som det alltid brukar vara.
* Bestäm innan hur mycket pengar ni ska lägga på souvenirer så att barnen inte går loss på allt. Eller gå all-in, det är ju ändå Melodifestival.
* Man fick inte ta med sig burkar eller flaskor men vi sparade lite på drickakostnaderna genom att ta med tetradrickor (festis) hemifrån. Man kan även med fördel ta med eget godis om man vill spara lite på kostnaderna. Eller förse sig med gratisgodis från sponsorerna, förstås.
* Åk kollektivt! På hemvägen var bilkaoset stort men pendeltåg var inga problem alls.
* Köp biljetter i god tid för att få bäst platser



  

tisdag 25 februari 2014

Olympic Day

I söndags var det sista dagen av OS i Sotji och vi passade på att få en extra OS-dos genom att åka in till Kungsträdgården och Olympic Day. Olympic Day är ett arrangemang från Sveriges Olympiska Kommitté i samarbete med bl.a. Nordea, Arla, Samsung, Viasat, Vattenfall och Adecco.

I Kungsträdgården kunde man prova på en mängd olika sporter. Det första vi hittade var hockey och bandy. Man fick prova att göra mål med riktiga klubbor, puck respektive boll och så fick man hastigheten i sitt slagskott uppmätt.

Prova-på-bandy och hockey på Olympic Day i Kungsträdgården
Därefter provades curling på en bana som var uppsatt i den just nu tomma fontänen i Kungsträdgården. Det var lite kö så barnen fick bara skjutsa iväg en sten var. Den riktiga curling-feelingen infann sig troligtvis inte och curlingföräldrarna lyckades inte heller ordna någon VIP-plats i kön så barnen gick vidare till skidskytte.


Curling i Kungsträdgården

Curlingbarn och curlingföräldrar

Man fick bara prova skytte-delen av skidskytte men det var nog så svårt. Det var 8-årsgräns så bara ett av våra barn fick prova. Jag fick offra mig och delta jag också, det fanns ingen övre åldersgräns för mammor. Det var riktigt kul, men svårt att titta genom det pyttelilla siktet. Jag kunde tyvärr inte tygla min vinnarinstinkt utan knäckte ut mitt barn plus det okända barnet som också deltog. 4/5 träffar vann jag med. Mitt barn lät sig inte nedslås utan vi fortsatte förbi sittkälken (någon sorts kälke på skidor) och skridskobanan. Barnen var inte sugna på att åka.

Klurigt skidskytte 
Måltavlorna för skidskyttet i Kungsträdgården
Ett antal företagstält fanns borta vid den stora scenen. Maken fastnade framför den extremt stora storbilds-TV:n som direktsände hockeyfinalen mellan Sverige och Kanada.
Hockeyfinal på storbilds-TV i Kungsträdgården
Barnen tog sikte på Arlas tält där det bjöds på saftiga stora kanelbullar och mjölk.

Goda kanelbullar och mjölk från Arla

Tävling hos Arla, gissa hur många kossor det är i röret

Kanelbulle från Arla. Dagens höjdpunkt enligt de osportiga barnen
Nordea bjöd på godis, nyckelringar och blåbärssoppa. Vattenfall gav oss stegräknare så att vi kan se hur mycket vi rör oss.  Som sista sportgren försökte sonen testa backhoppning men tröttnade på alla barn som trängde sig i kön.
Nästan snöfri backhoppning i Kungsträdgården
Istället lockade NK med lyxig NK-mint. Vi tog en sväng på kaffe- och teavdelningen och köpte NK-mint och lösgodis innan vi åkte hem och såg det sista av den inspelade hockeyfinalen.

NK-mint
Det infann sig ingen riktig vintersport- eller OS-känsla på Olympic Day, mycket beroende på att det i princip helt saknades snö och att vädret var ganska gråtrist och mulet. Men det var ett kul initiativ av SOK m.fl. så vi kommer nog att åka in till stan nästa gång det blir ett liknande arrangemang.

Tips:
Även om Olympic Day är slut i Stockholm kommer man att turnera vidare genom landet. Var man kan få prova OS-sporterna framöver ser man här.

lördag 22 februari 2014

Världskulturmuseerna Bergrummet

Världskulturmuseerna Bergrummet Skeppsholmen
Världskulturmuseerna Bergrummet på Skeppsholmen är ett annorlunda utflyktsmål för alla konstintresserade i Stockholm. Skeppsholmen var för länge sedan en marinbas som skulle husera marinens stridsledningscentral i tunnlar och rum i bergrummet. Bergrummet ligger under Östasiatiska museet. År 2010 renoverades Bergrummet för att kunna fungera som utställningslokal. De nya utställningslokalerna invigdes med den mycket uppmärksammade utställning av Terrakottaarmén som flögs hit från Kina. 

Bergrummet
De mycket speciella lokalerna i Bergrummet har renoverats varsamt för att bevara så mycket av bergrumskänslan som möjligt. Det är verkligen mycket speciella lokaler. Ingången är inte helt lätt att hitta där den ligger strax över bron till Skeppsholmen. Den är kantad med höga veckade väggar i jordfärger med inslag av vitt, orange, svart och gult. När man kommer innanför dörrarna möts man av mörkret i bergrummet som är effektfullt upplyst. Bergväggarna kompletteras av snygg inredning i kopparfärg. Man fick inte fotografera på själva utställningen i Bergrummet så därför kunde jag bara ta foto från precis innanför entrédörrarna. Man får en liten känsla av hur bergrummet ser ut. Inne i utställningslokalerna är det också bara råa bergväggar och tak men med montrar i glas med belysta utställningsföremål. Strålkastare i olika färger skapar stämning i utställningen.

Från ingången till Världskulturmuseerna Bergrummet Skeppsholmen Stockholm
Afrikanska mästerverk

Den utställning vi besökte heter Afrikanska Mästerverk och visade föremål från Nigeria, Ife. Till största delen skulpturer av ansikten och småfigurer i terrakotta, gjutningar i brons- och mässing och ibland i hård sten. Dessa föremål var runt 800 år gamla. Fascinerande att se detaljrikedomen på de ansikten och skultpturer som ställts ut. Hur hade någon tid, möjlighet och talang nog att sitta och karva ut alla små skåror och utsmyckningar? Och hur många misslyckade exemplar slängdes innan de lyckades med ett perfekt ansikte? Föremålen och den historiska period de representerade var väl beskrivna även om man förstår att arkeologerna inte har tolkat alla föremål fullständigt.
Huvud i koppar, från 1300- eller 1400-talet, Ife Nigeria. Pressbild lånad av Världskulturmuseerna Bergrummet
Torso av en kung, Ife, från 1500-talet. Pressbild lånad av Världskulturmuseerna Bergrummet
Butik
Efter att ha tittat på alla vackra föremål och även en del foton från Nigeria tog vi en titt i butiken som också ligger i bergrummet. Jag vet inte om de anpassar utbudet efter aktuell utställningen men det fanns en mängd afrikanska föremål: smycken, skulpturer, böcker och annat. Mycket av det som såldes i butiken var Fair Trade, vilket är extra sympatiskt.  
 Café
Bergrummet har en mycket liten cafédel som är av typen kaffetermos och enkla kakor. Man betalar genom att lägga en sedel i en liten korg och serverar sedan sig själv. Tänk parklek eller dagisfika. Det är lite roligt att sitta i bergrummet och dricka kaffe men vi satsade på att gå på café i Kungsträdgården efteråt istället.
 För barn?
Själva utställningen Afrikanska Mästerverk kanske inte är så jätterolig för barn. Däremot är själva Bergrummet som lokal spännande med all effektfull belysning och känslan av att gå in i ett hemligt underjordiskt rum. Montrarna är i sådan höjd att även barn kan titta på föremålen utan problem. Det finns skötbord vid toaletterna. Man får inte ta med barnvagn in på själva utställningen men barnvagnsparkering finns.
Hitta hit
Världskulturmuseerna Bergrummet ligger precis till vänster om bron på Skeppsholmen. Enklast åker man till Kungsträdgården och promenerar längs vattnet förbi Grand Hotel. Man kan också ta buss 65 som går nästan ända fram. Parkering finns vid Östasiatiska samt Moderna museet i närheten.
Öppettider och priser
Bergrummet är öppet alla dagar klockan 10-20. Entrépris för vuxna är 150 kr. Alla under 18 går in gratis.
Övrig information
Utställningen Afrikanska Mästerverk visas fram till och med imorgon den 23:e februari 2014. Därefter flyttar utställningen vidare till Världskulturmuseet i Göteborg. 







söndag 16 februari 2014

Roligt naturbruksgymnasium

När jag var liten hade jag en mycket naturintresserad kompis. Vi brukade träffas på familjens landställe där även hennes familj hade landställe. I detta sommarparadis fanns kor, katter och såklart mer eller mindre vilda djur som rådjur och älgar. Min kompis familj hade även varje småtjejs dröm, en egen häst. Eller ja, inte riktigt en egen häst för jag tror att hennes familj var fodervärd till hästen men hon hade i alla fall stor tillgång till en häst. Jag fick följa med och provrida några gånger och även lära mig lite om hur man sköter hästen. Jag provade att rykta och fick även hjälpa till att mocka i stallet.

Jag tyckte att det var roligt men fastnade aldrig riktigt för ridning. Det gjorde däremot min hästälskande kompis. Hon var så djur- och naturintresserad att hon valde sin gymnasieutbildning efter detta. För hennes del blev det Berga Naturbruksgymnasium. Det verkar vara ett riktigt roligt gymnasium. Jag var och hälsade på ett antal gånger och fick se hur hon hade det. En rolig sak med Berga var att min kompis bodde på internat och därmed fick flytta hemifrån och bo själv. Det var en riktig vuxendröm när man var i gymnasieåldern.

På Berga får man lära sig inte bara om hästar utan allmänt om jordbruk och djurskötsel. Det finns enorma jordbruksmaskiner som är riktigt imponerande att se. När jag var där skrattade min kompis åt att jag inte såg skillnad på en tjur och en ko utan att titta undertill. De flesta kanske kan det men jag är ett stadsbarn.

Hur som helst verkade det vara en riktigt härlig gymnasieutbildning. Beroende på vilken inriktning man väljer kan man få behörighet att läsa vidare till t.ex. ridande polis, veterinär eller lantmästare.

Det är inte bara på Berga man kan läsa naturbruksutbildning på gymnasiet utan det finns fler skolor runtom i landet. En fullständig lista hittar man här, med massor av inspiration och mer information.

tisdag 4 februari 2014

Polismuseet

Polismuseet ligger precis bredvid Tekniska Museet på Gärdet i Stockholm och därmed också i samma kvarter som Etnografiska museet. Det är ett mycket barnvänligt museum men även intressant för vuxna.Vi besökte Polismuseet för några år sedan. Utställningarna har ändrat sig en del sedan dess men många av de roligaste och intressantaste delarna finns kvar.

Polishelikoptrar och andra fordon
Polismuseet är lätt att se eftersom en stor polishelikopter sitter uppe på museets tak. Mycket spännande särskilt för mindre barn.Utanför entrén fanns också ett antal olika modeller av polisbilar från varierande årtionden. Inne i själva museet finns en polisbil i fullstorlek att klättra in i och titta. Det går inte att sätta på sirenen men polisbilen kan blinka. En riktig dröm för ett barn i 2 till 6-årsåldern. Även polismotorcyklar och annat spännande finns i museet. 
En fin gammal polisbil utanför Polismuseet

Tänk om polisbilarna såg ut såhär även nu- utanför Polismuseet

Polismotorcyklar på Polismuseet

Barnutställning
På plan 1 finns en stor utställning med nästan allt (utom sirenen) som ett barn kan vilja prova i polisväg. Det finns små polisuniformer man kan ta på sig så att man ser ut som en riktig, men liten, polis. Iklädd sin polisuniform kan man gå på deckaräventyr och med hjälp av olika ledtrådar lösa ett brottsfall.

Riktig polisbil att klättra in i på Polismuseet
Man kan också köra med små polishelikoptrar av lego och även prova ovan nämnda polisbil i fullstorlek.
Legohelikoptrar och liten polisuniform- lyckan är gjord på Polismuseet

Utställningar för vuxna
Museets utställningar varieras men en utställning som verkar vara mer eller mindre permanent är "Visning Brottsspår- Berättelser och föremål från Sveriges mest kända brott". Detta är en stor utställning med bevisföremål från brottsutredningar och berättelser om hur polisen löste brottet. Här finns till exempel den keps som Mijailo Mihailovic hade på sig då han mördade Anna Lindh. Riktigt fascinerande utställning.

Kepsen som Anna Lindhs mördare bar

Butik
En höjdare för barnen är Polismuseets butik. Här finns massor av polisfordon, både i metall, plast och som lego. Det finns poliströjor för barn, böcker och mycket annat roligt. Se till att ta med presentplånboken. Vill man så kan man bara besöka butiken utan att behöva betala inträde till museet.

Äta
Polismuseet har inget eget café eller restaurang utan endast automater för försäljning av enklare förtäring. Se därför till att ta med matsäck, vilket är tillåtet, eller kombinera besöket med att fika på något av grannmuseerna,  i Kaknästornet eller varför inte på Rosendals trädgårdscafé.

Hitta hit
Polismuseet ligger på Gärdet i Stockholm. Hit tar man sig med bil och parkerar på den stora gemensamma museiparkeringen som dock brukar bli full vid högt publiktryck. Kommunalt åker man buss 69 mot Blockhusudden/Kaknästornet.



Entré och öppettider
Polismuseet har öppet
tisdag– fredag 12-17
lördag – söndag 11-17

Priser
Barn och ungdomar t.o.m 19 år: fri entré

Student: 40 kronor
Pensionär: 40 kronor
Vuxen: 60 kronor

Alltid spännande utställningar på Polismuseet


Tips
Ta en titt på Polismuseets hemsida för aktuell information om museet. Sedan vi senast besökte Polismuseet har det kompletterats med en utelekplats där man kan hyra och köra trampbilar. Utställningarna varieras så passa på att besöka museet när det är något extra spännande på gång.

Det kan som sagt vara lite klurigt att parkera ibland så kommunala färdmedel kan vara att rekommendera.