fredag 31 maj 2013

Andys Lekland Sickla

Ett av de bästa lekland vi brukar besöka är Andys Lekland i Sickla Köpkvarter, Nacka.

Andys Lekland i Sickla Köpvarter är stort och har i princip allt som man kan vänta sig av ett lekland. Här finns två stora rutschkanor som gör att det kittlar i magen. En med roliga gupp och en som består av ett stup rakt ned. En lite snällare för mindre barn finns också.

Rutschkana med gupp på Andys lekland

Det finns stora trampoliner med rejäl studseffekt och säkerhetsnät runtomkring. Bollhav finns och runtom hela anläggningen går en klätterbana som går upp till rutschkanorna. På vägen kan man också välja att gå in till mitten av klätterställningen där det finns bollkanoner med mjuka bollar att skjuta iväg med tryckluft. Nära bollkanonerna finns en liten fotbollsplan.

Studsmatta med nät, 3 min maxgräns för hopp (men ingen kontrollant som räknar)
För de allra minsta barnen finns en egen liten hörna med stora mjuka färgglada kuddar på säkert avstånde från de stora barnens lekplatser.


Caféet Waynes Coffee på Andys Lekland Sickla
För föräldrar och barn som behöver en paus finns Waynes Coffee med massor av galonklädda fåtöljer och plastbord. Sortimentet är ungefär det samma som på ett vanligt Waynes Coffee men stolar, bord och golv är betydligt kladdigare än på det genomsnittliga caféet. Uppspelta barn kladdar i sig en halv glass och lite dricka och välter ut resten innan de springer tillbaka till lekhörnan. Lite bättre och framförallt frekventare städning i caféet skulle behövas för att det skulle vara trivsamt för föräldrar. En annan faktor som drar ned trivseln är den öronbedövande ljudnivån som skapas av livliga barn, bollhavsröj och luftblås i bollkanonerna.

Men det är god latte och har man överseende med kladdet kan man få lite vila medan man sitter på första parkett och ser sina busungar tjuta av lycka i rutschkanorna. Man kan inte vänta sig tysnad i ett lekland.

Amning och skötrum
Det finns en stor avdelning med fräscha toaletter samt amnings- och skötrum

Öppettider och priser
Andys lekland har öppet 10-20 på vardagar och 10-18 på vardagar. Det kostar 150 kr för "lekmonster" över 100 cm och 120 kr om man är under 100 cm.

Tips 
Om man gillar fisk så kan man börja med ett besök på Erssons fisk som ligger i samma hus som Andys Lekland. Betydligt lugnare och trevligare än att äta i oljudet inne i leklandet.
Erssons Sickla: god räksallad med avocado. Pannkakor till barnen.

Glöm inte strumpor! Man får inte vistas i leklandet utan strumpor. Ta gärna med ett par extra. En gång fick vårt mellanbarn för sig att ta av sig sina pyttesmå strumpor - i bollhavet. Det tog en bra stund att rota rätt på dem och situationen blev rätt komisk.

Ta med en tiokrona till låsbara skåp för ytterkläder.


Rekommendation
Andys Lekland är superkul för barnen och har man bara tillräcklig ork som förälder så blir besöket en riktig höjdare. Jag brukar se besöket lite som ett tillfälle att träna och klättrar gärna med barnen och åker rutschkana samt spelar fotboll. Priset 150 kr per barn är OK för den lekglädje barnen får. Det finns många olika saker att göra och anläggningen är välskött.

Det är lätt att ta sig till Sickla Köpkvarter och att parkera på den enorma parkeringen utanför så en regnig dag är detta ett bra utflyktstips.

Uppdatering
För en recension av Andys lekland i Barkarby, klicka på detta inlägg från sommaren 2015.

torsdag 30 maj 2013

Arla Kosläpp

Nu i dagarna är det dags för Arlas årliga kosläpp. Tyvärr är det för sent att anmäla sig för i år men inför nästa år kan ett kosläpp vara kul att se. Platserna till kosläpp tar slut fort så det gäller att vara på hugget.

Vi var på kosläpp på Björksättra gård i Huddinge i maj förra året. I förhandsinformationen från Arla stod att man inte skulle ta sig dit med bil eftersom det inte fanns parkeringsmöjligheter på gården eller längs vägen. Arla hade abonnerat en stor mängd bussar som gick från Huddinge pendeltågsstation med gott om plats för alla inbokade besökare.

Ändå blev det trafikkaos när vi kom fram eftersom många besökare inte hade brytt sig om att det inte gick att parkera utan parkerade mitt på 70-vägen och började baxa ut barnvagnar ur bilarna.

Kosläppsprogram
Vi följde strömmen av besökare mot Björksättra gård. Det var lite väl mycket folk för att det skulle vara riktigt trevligt, vi fick i princip gå i kö. Arla hade ordnat en tipspromenad men den hade nog varit svår att gå om man samtidigt skulle följa med strömmen.

Alla besökare bjöds på kanelbulle samt en 3dl-förpackning med mjölk.

Bild lånad av www.arla.se

Vi satte oss i en backe med utsikt över ladugården och hagen där kosläppet skulle ske. Även här var det jobbigt med mycket folk. Alla barnvagnar tog plats och för att kunna hålla en plats där man såg ordentligt blev man tvungen att sätta sig mycket tidigt och vänta tills kosläppet skulle börja.

Måånga barnvagnar och en pålitlig buss i bakgrunden

Våra barn blev lite rastlösa men som tur var fanns en skog precis bakom oss som de kunde härja i.

Till slut släpptes de ystra korna ut till åskådarnas jubel. Det var oväntat roligt att se en ko hoppa, inte något man annars ser i hagarna. De verkligen studsade omkring och buffade på varandra och såg väldigt roliga ut.

 

Glada hoppande kossor

Efter några minuters ko-skådning började vi ta oss tillbaka mot bussarna eftersom vi hade en tid att passa senare på dagen. Annars hade man säkert kunnat stanna kvar och ta sig en titt på gården. Bussarna tillbaka till Huddinge fungerade smidigt, förutom att de blev tvungna att baxa sig igenom raderna av felparkerade personbilar.

Rekommendation
Kosläpp är definitivt värt att gå på, det är roligt att ha sett det en gång men jag tror inte att det blir någon årlig tradition för oss. Det var lite för många besökare på plats. Arla skulle kanske vinna på att tillåta lite färre besökare, det är jobbigt att gå i kö och jobbigt för små barn att vänta så länge. Kanelbullarna och mjölken var goda men den långa väntan hade nästan krävt att man hade egen matsäck med sig.

Nu när jag skriver detta inlägg kom sexåringen förbi och sa att kosläpp var roligt. "För man fick kanelbulle och mjölk" var den första kommentaren. Men det var även "kul att se de där racingkorna" så från en sexåring fick kosläppet ett bra betyg.

Tips
Ta med egen matsäck och en skön filt att sitta på. Väntan på de hoppande korna är lång.
Ta absolut inte bilen. Man får plats på bussarna och det går inte att parkera.
Undvik barnvagn om det är möjligt, bärsele rekommenderas då hellre.




Hasseludden Yasuragi Kids

Hasseludden Yasuragi
Hasseludden Yasuragi är ett SPA-hotell som ligger vackert vid vattnet på Hasseludden i Nacka. Hasseludden Yasuragi har japansk inriktning,  från den mycket speciella arkitekturen till den underbara japanska maten.

Sushi på Hasseludden Yasuragi Kids
Som vuxen kan man besöka Yasuragi året om. Ett SPA ska ha en fridfull miljö och större delen av året är anläggningen inte öppen för barn.

Men på sommarlovet, från mitten av juni till augusti öppnar Hasseludden Yasuragi även för barn med konceptet Yasuragi Kids. I år är det öppet för barn mellan 20 juni och 18 augusti. Vi får se om det blir en tur dit i sommar. Vi har varit där totalt tre gånger tidigare med äldsta barnet.


Vår vistelse på Hasseludden Yasuragi
Vår första vistelse på Hasseludden Yasuragi kids var för 4 år sedan och vi har återkommit de följande åren på övernattning.

Reception och incheckning
Vi kom till Yasuragi Hasseludden med bil och anlände lite tidigare än incheckningstid. I den trevliga japaninspirerade receptionen fick vi varsin yukata, handdukar, tofflor, passerkort och en korg att ha badgrejorna i. Vi var båda två riktigt badsugna och personalen lät oss ställa in bagaget i ett rum vid receptionen så att vi kunde bada lite före incheckning.

Morgonrocken "yukata" har man på sig hela tiden under vistelsen. Även övriga gäster har likadana yukatas, vilket bidrar till det estetiska intrycket enormt!

Japanskt bad
Omklädningsrummet till det japanska badet är inrett i vackert trä med dämpad belysning. Detta bidrar till att pulsen omedelbart sänks och man börjar automatiskt prata lite tystare. Skulle man ha väldigt vilda barn så finns små gulliga mangainspirerad pappersfigurer lite här och var på väggarna som påminner besökarna om att ta det lite lugnare och tystare.


Mangafigur i papp




















Innan man går ut i badet kan man med fördel gå på badintroduktion då personal från Yasuragi berättar om den japanska badceremonin och hur man tvättar sig enligt en speciell ritual. Min son tog verkligen till sig detta när vi kom in i tvagningsrummet och satte sig på sin lilla pall, på en tvättlapp och öste vatten på sig ur ett litet träkar.
Information om badceremoni: korg, träkar, pall och tvättlappar














Vi hoppade över de varma källorna inne i duschrummet och fortsatte ut till den stora bassängen. Den är lika stor som en normal simbassäng och ganska kall för en vuxen. Stora bassängen blev en favorit så vi tillbringade större delen av dagarna med att bada eller softa på solstolarna invid bassängen.





Stora bassängen på Hasseludden Yasuragi














I anslutning till den stora bassängen finns utomhusbad i form av varma källor under tak, med utsikt över lövskogen runtomkring. Det är härligt att sitta där, särskilt vintertid, men sonen tyckte att det var för varmt så det blev kallbad i stora bassängen för oss.


Varma källor utomhus



Japansk middag
På kvällen är det japansk buffé i den stora restaurangen "Tokyo". Här finns sushi såklart, nudlar, olika sorters japanska kött- kyckling och fiskrätter som alla smakar mycket bra. Har man kräsna barn, som vi, så finns det även en buffe i barnhöjd med bl.a. spaghetti och köttfärssås som föll min lille son i smaken så att vi båda blev nöjda.

Japansk middag: Köttfärssås, spaghetti och sashimi














Frukost
Yasuragi Hasseluddens frukostbuffé innehåller allt man kan önska sig; yoghurt, frukt, flingor, bröd, pålägg, grönsaker m.m. m.m. Min son är ingen frukostätare så tyvärr har jag inte hunnit njuta så mycket av frukostbuffen. Sonen har inte velat äta alls för att det var för tidigt på morgonen och så blev han kissnödig efter 5 minuter och vi fick leta toalett och när vi kom tillbaka hann jag få i mig en halv smörgås innan sonen tyckte att det var dags att gå och bada...Nåja.


Ovillig son på väg ut från frukostbuffé




















                                     

Boende
På Hasseludden Yasuragi bodde vi i vackra japaninspirerade rum med kalligrafi på väggarna, rispapperslampor, minimalistisk stilfull badrumsinredning och inte minst strålande sjöutsikt, vilket alla rum på Hasseludden har. Rummet har allt man behöver men är ganska litet och minimalistiskt, som sagt. Sängarna är sköna. Vi tillbringade inte så mycket tid i rummet annat än när vi stupade i säng, för det finns så mycket att göra på Yasuragi Kids-dagarna.

Barnaktiviteter
Förutom bad finns en mängd andra aktiviteter på Yasuragi Kids-dagarna. Varje dag har ett aktivitetsschema där man bland annat kan prova på klangresa, familjeyoga och kendo, fäktning med en svärdsattrapp.

Vi hade siktat in oss på kendo eftersom jag trodde att sonen skulle tycka det var lite coolt att få fäktas med svärd. I början gick det bra, men efter några minuter skulle alla i salen, barn som vuxna, prova att skrika "HAAA" när man fäktades med svärdet. Ca 30 personer som skrek "HAA" samtidigt var lite för skrämmande och högljutt för sonen så vi skippade kendon och gick och badade i stället.

Andra lite lugnare aktiviteter som sonen, då 4, 5 och 6 år gammal, gillat är att leka med ganska konventionella leksaker på stora härliga tatamimattor. Vi har också provat den vackra och spännande samurajstigen i skogen precis utanför anläggningen, med ett önsketräd på slutet.


Samurajstigen Hasseludden Yasuragi

















Det finns även Japanpyssel, draktillverkning och mangateckning men det har vi inte hunnit prova på ännu.

Film
Första året vi var på Hasseludden avslutade vi kvällen med att se på film i Hasseluddens karaokerum. Det var "Kung Fu Panda" som visades då och det blev en riktig mysig avslutning att krypa ihop i en mörk biosoffa efter en dag av badande och lekande.

Pris
För vuxna kostar ett övernattningspaket med middag, frukost, bad och aktiviteter m.m just nu  1450 kr och för barn upp till 12 år kostar det 750 kr.

Rekommendation
Jag har inte varit i Japan ännu men det känns som om Hasseludden Yasuragi erbjuder en liten bit av Japan att njuta av. Arkitektur, badceremoni, mat och kläder är annorlunda så Yasuragi blir mer än bara ett vanligt spa. Att se sitt barn i en liten liten yukata är så gulligt att man inte kan sluta titta.

Yukata















Yasuragi Kids är en härlig upplevelse för en spa-och japanälskande förälder som vill ta med sitt barn på något lite speciellt. Man går omkring klädd i yukata och badtofflorna på fötterna tvingar en att ta det lite lugnare. Det vilar ett lugn över hela anläggningen som även smittar av sig på barnen.

Tips
Badtofflorna kan vara lite svåra att gå i. Ta gärna med egna badtofflor till barnen.
Egna badkläder behövs till barnen, men inte till de vuxna
Mjukisbyxor att ha under yukatan kan vara bra för små badfrusna ben
Yasuragi Kids Hasseludden är inte "all-inclusive" utan det går lite pengar till glass, godis och eventuellt lunch beroende på hur länge man stannar.
Man kan även köpa till lite längre bad och lunch till sin weekend.

Uppdatering
För en recension av vårt besök på Hasseludden Yasuragi Kids sommaren 2014, klicka här. 

onsdag 29 maj 2013

Skansenakvariet

Skansenakvariet
Skansenakvariet är ett ställe som man ofta hoppar över när man besöker Skansen. Men för någon månad sedan åkte jag och sexåringen till Skansenakvariet eftersom han är extremt intresserad av ödlor just nu.






Hitta till Skansenakvariet
Skansenakvariet ligger inne på Skansen, d.v.s. på Djurgården. Hit åker man allra lättast kommunalt med först t-bana eller pendeltåg till T-Centralen och därefter spårvagn. 

Entré och öppettider
Skansenakvariet har enligt hemsidan öppet kl. 10-17 på vardagar och 10-18 på helgerna. Entrépris till Skansenakvariet är 100 kr för vuxna och 60 kr barn från 6 år. Men det går inte att gå in på bara Skansenakvariet eftersom detta ligger inne på Skansenområdet. Därför krävs även entréavgift till Skansen, ytterligare 110 kr för vuxna och 60 kr för barn.

Totalt inträde till Skansenakvariet blir därför 210 kr för vuxna och 120 kr för barn.

Barnvänlighet
Inne på Skansenakvariet såg jag ett flertal barnvagnar, så jag antar att det är tillåtet att ta med sig barnvagnar in. Det går att komma åt alla ställen utom lemurinhägnaden. Små barn kan se nästan överallt i Skansenakvariet eftersom montrar/burar går ända ned till golvet.

Amningsrum/skötrum provade vi inte men toaletter finns lite här och var på Skansen, om än inte så fräscha tyvärr.

Djur på Skansenakvariet
Eftersom det heter "akvarium" kan man tro att det mest finns fiskar på Skansenakvariet, men så är inte fallet. Här finns även apor, råttor, ekorrar, sköldpaddor, krokodiler, ormar, grodor, fåglar, spindlar och inte minst gulliga sällskapliga lemurer. Tillräckligt med djur för att trötta ut både en glad sexåring och en vuxen.

Apor
Den första delen av besöket på Skansenakvariet innebär en träff med ett antal olika söta apor. De pyttesmå dvärgsilkesaporna är Skansenakvariets mest välkända figurer. De är verkligen jättesöta. Men även sengångare, lejontamariner och andra söta apor och djur är roliga att titta på. Alla apor klättrar runt i stora glasburar, med glas från golv till tak så att även barn ser bra. Man kommer riktigt nära aporna även om det är glas emellan.


Lemurer
Lemurerna (som kung Julian i filmen "Madagaskar") håller hus utomhus i en stor inhägnad där man går mitt bland lemurerna, utan staket eller glas emellan. I princip skulle man kunna plocka upp en lemur i famnen även om det inte är tillåtet. Det är riktigt roligt att se de gulliga lemurerna sitta och sola sig bara en meter ifrån besökarna, eller t.o.m. ovanför besökarna i ett träd. Helt klart värt ett besök bara för lemurernas skull!

I like to move it move it...I like to move it move it

Reptiler och fåglar
När man sett sig mätt på lemurerna kommer man in i ett rum fullt av ormar, grodor och ödlor. Inom glas såklart. Det finns bl.a. en rolig kameleont, giftiga pilgiftsgrodor, en gilaödla och många läskiga ormar. I taket flyger som bonus ett antal stora färgglada papegojor.

Hey, that looks like Randall. Randall's your monster!


Ekorrar och råttor
Efter reptilerna kommer några stora montrar med jordekorrar, som sitter på en stor sköldpadda, och råttor som befinner sig i en gammaldags stadsmiljö. Också roligt att titta på, särskilt för Alvin och Gänget-fans. Låter kanske konstigt att referera till animerade barnfilmer men det är så mina stadsbarn brukar komma i kontakt med djur för första gången....

Aaalviiin!

Fiskar och vattendjur
I den allra största hallen finns massor av akvarier med tropiska vackra fiskar. Här finns även krokodiler, sjöborrar, sköldpaddor och en del andra djur. I slutet av hallen finns ett jättestort akvarium med så många olika färgglada fiskar att man hela tiden upptäcker nya. Det finns en skön bänk att vila sig på så att man kan sitta och titta på fiskarna länge och samla kraft inför det sista rummet.






Klapp- och kramhörnan
I det sista rummet på Skansenakvariet finns klapp- och kramhörnan. Här kan man titta och känna på stora håriga fågelspindlar och ormar. I klapp- och kramhörnan finns ständigt personal som hanterar både orm och spindel varsamt så att både besökare och djur är skyddade. Jag klappade ormen men inte spindeln. Sexåringen sa att han inte ville klappa något alls.

Souvenirbutik
I Skansenakvariets souvenirbutik kan man handla allt ifrån små glittriga smådjur i plast till stora fina välgjorda mjukdjur. Det fanns också en del godis att köpa. Min sexåring valde en stor fin mjukdjursorm som var riktigt gosig.

Vad vi tyckte om Skansenakvariet
Trots att det blir en slant för att komma in på akvariet känns det helt klart prisvärt. Det finns många olika djur att titta på och akvariet känns modernt och välgjort. En riktig helgjuten upplevelse för en sexåring och även för en vuxen. Särskilt lemurerna blev en favorit!

 
 

Filmen Epic - Skogens hemliga rike

I fredags var jag och de två äldsta barnen på bio och såg filmen Epic som hade premiär.



Filmen Epic påminner ganska mycket om Avatar. Epic handlar om ett skogsfolk, bladfolket, som bor i en magisk skog som hålls levande av drottningens magiska krafter. Bladfolkets fiender, bogganerna, försöker förstöra skogen och ta över makten. I filmens början skadas drottningen dödligt och bladfolket behöver hjälp.

Nära skogen bor en knasig frånskild forskare som ägnat sitt liv åt att bevisa bladfolkets existens. Han får besök av sin skeptiska dotter M.K som vill att han ska sluta leta efter bladfolket och bli en normal pappa istället.

Jag ska inte avslöja mer av handlingen men filmen var fint gjord. Ibland kan barnfilmer ha en handling som inte är helt konsekvent men här tyckte jag att man hade lyckats få till en bra historia med lite humor.
Bild lånad från www.sf.se

Mina barn är 6 och 8 år och för dem var filmen helt perfekt. Mindre barn i salongen började dock gråta när det var lite läskigt, så man ska nog vara minst 5 år för att våga se filmen.

Ett tips för alla barnfamiljer som går hyfsat ofta på bio är att gå med i SF Bioklubben. På ganska kort tid har vi tjänat ihop till en gratis biobiljett bara genom att registrera köp som vi ändå skulle göra. Alltid trevligt med lite bonus när man ändå handlar.


Bild lånad från www.sf.se

Kakslottet Taxinge Slott

Ett utflyktsmål som kanske inte är det sundaste, men som fungerar för både barn och vuxna är  Taxinge slott, som vi besökte i helgen.

Taxinge slott har hemsidesadressen www.kakslottet.se och lever definitivt upp till namnet. Här finns kakor, tårtor, pajer och smörgåsar och en hel massa annat gott. De har en meny över alla bakverk på hemsidan.

Hitta
Vi åkte bil till Taxinge, som ligger i Sörmland utanför Nykvarn. Det är lätt att ta sig dit på E4 söderut, ca 6 mil från centrala Stockholm. Det finns en stor parkering uppe vid slottet och ännu en stor parkering nere vid strandängen, också nära slottet. Det går även att åka buss till Taxinge från Södertälje.

Kak- och tårtbuffé
Inne i det vackra slottet finns en stor kak- och tårtbuffé som inte gör någon besviken. Man får dock betala för varje bakverk man tar, det är inget fast all-you-can-eat-pris. Riktiga bufféfantaster kanske blir besvikna på detta, men det är klokt att inte frossa och det blir inte så dyrt ändå om man köper 3-4 bakverk. Mer klarar man inte att äta!

Min taktik brukar vara att spana in alla skyltar på bakverken och bestämma mig för en eller två saker som verkar godast och därefter, om jag fortfarande skulle vara sugen, köpa något mer. Men ögat vill oftast ha mer än vad magen orkar med. Det är ett nöje att bara titta på den stora buffén.

Till barn finns det gott om bakverk. Kanelbullar, chokladbollar och småkakor är klassiker som även faller lite mer kräsna barn i smaken.




Smörgåsar och mat
Råkar man vara hungrig innan man frossar i sötsaker så har caféet också smörgåsar och pajer. Pannkakor finns till barn, även om det kanske också hamnar ganska nära kategorin sötsaker.

Slottsmiljö
Just när vi var på Taxinge var det riktigt ruskigt väder. Samtliga platser inomhus i det lite mörka men ombonade slottscaféet var upptagna. Som tur var fanns ett stort tält utomhus som skyddade väl mot regnet och gav lite trädgårdsfestkänsla.

Själva slottet är också mycket vackert, gult med flyglar, beläget högt uppe på en udde med vatten runtomkring. Runt slottet finns stora parker med växtlabyrinter och planteringar som är värda att titta på en dag med vackrare väder.

Vad åt vi?
Bebisen åt bara mjölk såklart, men de andra två barnen åt varsin chokladboll, ena barnet klämde också i sig drömrulltårta och en chokladsnitt. Det andra barnet fastnade för en smörig och sockrig bulle som dock dömdes ut som "för stark" av okänd anledning. Bullen ersattes med en kanelbulle som faktiskt också var ganska stark, mycket kanel.

Vi vuxna åt en chokladmoussetårta som kunde haft lite starkare chokladsmak på moussen. Vi delade även en kladdkaka med grädde som var ljuvligt kladdig och farligt god. Plus en päronbiskvi med smörkräm. Den var inte jättegod tyckte jag, men maken gillade den. En liten syltkaka fanns på min tallrik också men vart den tog vägen vet jag faktiskt inte. Någon i sällskapet åt upp den, inte jag!



Mer att göra runt slottet
I helgen var det som sagt riktigt skräpväder men barnen roade sig ändå på lekplatsen intill ända tills de var genomblöta från topp till tå.

Vid tidigare besök har vi promenerat i slottsparkerna, spelat fotboll på den jättestora ängen som finns nedanför slottet och doppat fötterna i vattnet vid det stora strandbadet som ligger nedanför. Det är säkert väldigt fint att bada där på somrarna.

I flyglarna finns små butiker med inredning och kläder. Det finns också lite djur i hagar runt slottet, roligt för små barn.

Bra utflyktsmål
Taxinge "kakslottet" är ett härligt utflyktsmål för alla, från bebis till 100-åringar. Kakbuffén är fantastisk och cafémiljön riktigt härlig. Omgivningarna är vackra och det är härligt att bara vara där.
Vill man snåla så kan man åka dit och ha med sig egen picknick på ängen och bada och titta på slottets omgivningar. Men får barnen en endaste blick på kakbuffén är det kört....

Det går fint att komma till slottet med både rullstol och barnvagn. Det finns fräscha toaletter i slottet men annars alltid någonstans att gå undan för amning eller blöjbyte.

tisdag 28 maj 2013

Fjärilshuset Hagaparken

Idag har jag, bebis och sexåring varit på besök i Fjärilshuset. Fjärilshuset är en favorit för hela familjen.

I Fjärilshuset är huvudattraktionen fjärilar, men växthusen inrymmer även en hel del andra djur. Sköldpaddor, exotiska fiskar, fåglar, ödlor, grodor, spindlar och sniglar finns också att beskåda.

Var ligger Fjärilshuset?
Fjärilshuset ligger i Hagaparken och dit tar man sig lätt med bil eller med SL till t.ex. Solna station och åker buss. På Fjärilshusets hemsida finns fullständig vägbeskrivning. Vi valde att ta bil och parkerade precis vid infarten till parken.

Entreavgift och öppettider
Öppettider just nu, våren/sommaren 2013 är kl. 10 - 17. För vuxna kostar det 110:- och för barn 4-15 år 50:-

Ett besök på Fjärilshuset, rum för rum
Fjärilshuset består av flera växthus som sitter ihop med varandra. Ingång, café samt souvenirshop ligger i det första växthuset. Souvenirshopen kan nås från entrén, vilket är strategiskt eftersom barnen hinner ta sig en titt i shopen medan vi föräldrar står i kö för att betala inträde.

Växthus med tropiska växter, fiskar och sköldpaddor
Väl inne kommer man till ett stort behagligt varmt växthus med tropiska växter, vacker sten- och grusträdgård och ett gäng sköldpaddor att titta på. Sköldpaddornas lilla bås är i glas från golvet och upp så att även små barn ser ordentligt. Sköldpaddorna såg ut att trivas. En åt sallad med god aptit, en annan rörde nyfiket på huvudet och tittade på oss besökare. En tredje var långt ute på upptäcktsfärd i sanden.





Växthus med fjärilar, fiskar, fåglar, spindlar, sniglar, grodor och ödlor
Efter att ha spanat på sköldpaddor och pillat lite med grus på marken gick vi in i det största och varmaste växthuset där alla fjärilar finns. Här slår värmen och fukten emot en så fort man kommer in. Det är förbjudet att fotografera med blixt. Alla vackra blommor och djur inbjuder verkligen till fotografering men. det är inte helt lätt i den enorma fuktigheten att få foton som inte är dimmiga!



I fjärilsväxthuset flyger stora fjärilar omkring helt fritt och dyker upp lite var och när som helst. En liten kille sprang förbi oss och ropade "akta, du får inte stöta till mig, de sitter på tröjan". Han hade två stora färgglada riktiga fjärilar på sin t-shirt!

Förutom alla fjärilar finns här en stor fiskdamm, med fiskar som bits. Fiskarna såg lite läskiga ut för mig som vuxen också. Stora läskiga spröt/morrhår och STORA fiskar!


Fjärilshuset har ett jättefint terrarium med tre stora ödlor, dabbagamer. Liksom sköldpaddorna bjöd ödlorna på underhållning. Vankade omkring, åt och lapade vatten.



I en stor fågelbur finns en massa olika sorters papegojor. Nära fåglarna kan man titta på sniglar, en hårig fågelspindel och giftiga grodor.

Mer fiskar
Efter de farliga fiskarna i fjärilsrummet kom vi till en stor tank med guldfiskar (eller karpar?) där man faktiskt fick, eller i alla fall kunde, sticka ner fingrarna. Min sexåring var mest intresserad av att fotografera fiskarna.

Det aktiva sköldpaddsgänget fick sig en sista titt innan vi gick vidare ut till shopen/kassan. Bakom shopen finns akvarier med clownfiskar och pyttepyttesmå sjöstjärnor.
















Souvenirshop
I souvenirshopen finns massor av saker som små barn vill ha. Såpbubblesvärd, plastdjur, gosedjur, prinsessfigurer, ringar, klistermärken....Tyvärr känns större delen av sortimentet rätt plastigt. Jag hade gärna sett att man tog tillvara barnens djurintresse och kanske sålde lite mer kvalitetssaker. Eller ännu hellre saker från t.ex. WWF så att man kan hjälpa till att bevara regnskogen.



Café
Vi avslutade vårt besök i cafeet. Om souvenirshopen är sådär så är cafeet desto bättre. Det finns massor av godsaker för både vuxna och barn. Goda hemgjorda bakverk och många fräscha, lite annorlunda mackor och sallader. Till barn finns bl.a. pannkakor eller köttbullar. Vi åt laxsallad resp. pannkakor. Idag var det så fint väder att vi satt ute i vackra rottingmöbler i små öppna tält i trädgården. Sämre dagar kan man sitta inne i det tropiskt dekorerade cafeet.

Sammanfattning
Fjärilshuset är en riktig höjdare för både barn och vuxna. Man får verkligen se fjärilar på nära håll. Man har tänkt på barn när man designat museet. Fisktankar och sköldpaddsbås har glas ned till golvet. Även burar med grodor, sniglar m.m. är i barnhöjd. Frukt och blommor är placerade på pinnar lite här och var för att locka till sig fjärilar. Även dessa platser ser ut att vara valda med tanke på barn.

Cafeet är värt ett besök i sig självt, men souvenirshoppen är inte i samma klass. Gör inte så mycket i och för sig, helhetsintrycket är fortfarande toppenbra.

Barnvagnar och bekvämlighet
Idag hade jag inte barnvagn utan bil och bärsele till bebisen. Det fanns dock en uppmärkt barnvagnsparkering precis utanför. Man bör nog ha med eget lås. Det går inte att köra barnvagn inne i växthusen p.g.a. ojämnt underlag, att det är smalt på vissa ställen och inte minst mycket folk.
Barnvänlig mat för större barn finns i cafeet och de skulle säkert kunna värma barnmat om det är så.






Kul för barn i Stockholm

I Stockholm finns det fantastiskt mycket roligt att hitta på med sina barn. I den här bloggen tänkte jag dela med mig av tips och erfarenheter om vad just vår familj brukar hitta på.

Välkommen!